Bilister chikanerer skolepatruljer
De gør færdslen i trafikken mere sikker for landets børn. Alligevel chikanerer mange bilister skolepatruljerne

Iført gul refleksvest og med den karakteristiske gule "slikkepind" i hånden hjælper de børn over hele landet med at komme trygt og sikkert over fodgængerfelter og gennem lyskryds på trafikerede veje ved skolerne.

Men ikke alle sætter pris på de beskyttende hænder.

Mange steder i landet bliver skolepatruljer nemlig chikaneret af bilister, der ser dem som en pestilens og et irriterende bump på vejen i deres travle morgenrutiner, skriver magasinet Motor.

- Vi har desværre oplevet, at bilister bliver irritable og dytter af børnene og kører langsomt frem mod dem for at få dem til at flytte sig.

- En enkelt har tilmed oplevet, at en bilist gav hende fingeren, og en anden er blevet spyttet efter, fortæller Marianne Svenstrup, som er færdselskontaktlærer på Vorup Skole i Randers.

Her har man haft mange grimme episoder med sure forældre, der ikke kan se idéen med skolepatruljer.

Marianne Svenstrup forklarer, at det primært er mænd i alle aldre, der er utålmodige og aggressive.

- Det er ubegribeligt, at jeg oplever en bedstefar sætte sit barnebarn af ved skolen, og bagefter stiller han sig op og råber af en elev i skolepatruljen. De hjælper jo deres kammerater med at komme sikkert i skole, så de skal respekteres, siger hun.

Også politiet oplever lidt af hvert, når de er ude og holde øje med patruljerne. Det gør Københavns Politi løbende.

- Nogle bilister har altid været utålmodige, men folks lunte er kortere i dag, end den var engang.

- Folk har ikke tid til at vente, og der er kommet flere biler på vejene, så det tager længere tid at komme frem, fortæller Michael Bjørkman, politiassistent i den kriminalpræventive afdeling hos Københavns Politi.

Han mener, at bilisternes opførsel er grotesk, da skolepatruljerne er "et afgørende bidrag til sikkerheden ved skolevejene".

Problemet med den manglende respekt findes både i byerne og på landet, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik, der er i gang med at udarbejde nyt undervisningsmateriale til skolepatruljer. Heri vil håndtering af sure bilister indgå.

/ritzau/