Beviser på bordet i terrorsag
Retssagen mod fire unge mænd tiltalt for at planlægge terror genoptages onsdag. Efter en blød indledning ventes anklagerne at lægge de hårde beviser på bordet.

Siden 6. december har fire terrortiltalte unge mænd måtte se indholdet af deres computere og mobiltelefoner blive hevet frem i retssalen i terrorsagen fra Glostrup. Blodige henrettelsesvideoer og sms’er om selvmordsbomber er blevet nøje gennemgået af de to anklagere. Men intet af dette har været ulovligt.

Det er det til gengæld, hvis det viser sig, at de fire unge bevidst har hjulpet to venner med at skaffe penge til og planlægge et terrorangreb et eller andet sted i Europa. En af de to venner er en dansk-tyrker fra Hvidovre, som sidder på anklagebænken i Sarajevo tiltalt for planlægning af bombeterror. I den sag ventes der at falde dom onsdag.

Netop forbindelsen til Sarajevo-sagen er det, anklagerne vil forsøge at bevise, når retssagen mod de fire unge mænd i Glostrup-sagen gentoptages onsdag efter 18 dages juleferie.

Allerede på første retsdag fortalte anklagerne, at der ville gå noget tid, før den konkrete bevisførelse blev lagt frem. En stor del af deres sag har nemlig handlet om at overbevise dommere og nævninge om, at de fire havde gennemgået en radikaliseringsproces. Ifølge anklagerne var de fire unge mænd nået til et punkt, hvor de gik ind for brugen af vold som middel til at opnå bestemte mål.

Som bevis for dette har anklagerne blandt andet vist nogle af de henrettelsesvideoer, som lå på drengenes computere. Samtidig har de gennemgået forskellige chats (skrevne samtaler over internettet, red.), som de fire unge mænd har haft med hinanden og med folk i udlandet. Det tungeste bevis var nogle sms’er mellem den sigtede D og hans dengang forlovede i Syrien. I dem fortalte D, at han havde givet et troskabsløfte, så han til hver en tid kunne blive sendt til Syrien, Sverige eller Tyskland, og at han ikke længere var herre over sit eget liv. Ifølge anklagerne var dette en hentydning til bestemte terrorplaner. Den 20-åriges forklaring lød derimod på en slags flødeskumsretorik, der skulle imponere hans udkårne.

Inden den del, som anklagerne kalder bevisførelse, går i gang, skal de have gennemgået politirapporterne fra B’s afhøring. Derudover forventer flere af forsvarerne at indbringe karaktervidner, der kan tale til fordel for deres klienter.