Betonprop skal stoppe muddervulkanen
Indonesiske myndigheder er klar til at iværksætte en opfindsom plan med at smide store betonkugler i en vulkan for at stoppe den i at udspyde mudder.

Efter et udbrud for ni måneder siden har en indonesisk vulkan dagligt sprøjtet op imod 200 millioner liter mudder op. Vulkanen ligger i et tætbefolket område, og det anslås, at omkring 11.000 mennesker er drevet på flugt fra muddervulkanen. Efter længere tids forberedelse er myndighederne nu klar til at iværksætte en dristig plan, der skal sætte en stopper for vulkanens aktivitet.

Planen går i alt sin enkelthed ud på at smide hundredvis af 250-kilo tunge betonkugler ned i vulkanen for at skabe en prop, der kan stoppe mudderudbruddet. Det er aldrig forsøgt før, og kritikerne har meldt sig over for planen.

»Eksperterne kan sige, hvad de vil, men vi er nødt til at gøre noget. Der er ikke tid til at sidde og debattere længere,« fortæller Rudi Novrianto fra regeringens »muddervulkan-taskforce« til CNN.

Planen er blevet testet på et af Indonesiens universiteter, og myndighederne håber, at den ville kunne begrænse mudderstrømmen med op mod 70 procent.

Muddervulkaner er ikke et sjældent syn i lande med megen seismisk aktivitet, og kan – hvis de ikke bliver stoppet – spyde mudder i mange år.

via Listen To News