Besparelse rammer vidt forskelligt: En politisk straf
Regeringen vil spare en milliard på beskæftigelsesindsatsen. Det kommer til at ramme vidt forskelligt rundt om i kommunerne. (Foto: Foto: Esben Salling, Scanpix.)
Der er stor forskel på, hvor meget kommuner har gjort brug af den aktiveringsform, som regeringen vil stoppe tilskuddet til.

Enhver, der er tvunget til at spare, ved, at det kan være svært. Og umiddelbart skulle man tro, at den milliard, som kommunerne årligt skal spare fra 2019, bliver fordelt ligeligt mellem kommunerne.

Men sådan er det ikke.

Kommunerne har nemlig prioriteret deres beskæftigelsespolitik forskelligt. Således er Glostrup, Kalundborg og Skanderborg Kommune de tre kommuner, der bruger den største andel af deres budgetter på vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb til de ledige.

Mens kommunerne i gennemsnittet bruger 48 procent af deres beskæftigelsesindsatser på de tre typer aktiveringstilbud, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har besluttet skal reduceres, så er andelen betydelig højere i Glostrup, Kalundborg og Skanderborg.

Her bruger de tre kommuner henholdsvis 85, 76 og 74 procent af deres beskæftigelsesindsatser på vejledning, opkvalificering og mentorforløb. Det betyder, at de procentuelt er de kommuner, som skal spare mest på beskæftigelsesindsatserne.

På Roskilde Universitet, ser John Andersen derfor besparelsen som en politisk straf.

- Dels straffer man de kommuner, som har prioriteret opkvalificering, og derudover er det et klart politisk signal, hvor man har taget et opgør med, hvad nogen kalder bevidstløs aktiveringspolitik. De kommuner, der har udviklet sin beskæftigelsespolitik ud fra erfaringen om, hvad der rent faktisk virker på en lidt længere bane, de bliver sat tilbage, siger han.

HER RAMMER BESPARELSERNE HÅRDEST

Regeringen vil sløje tilskud til til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb for ledige. Det vil give en samlet besparelser på en milliard kroner. Det vil ramme de kommuner, som gør mest brug af disse typer af jobforløb, hårdest. Herunder kan du se de kommuner, hvor til vejlednings-, opkvalificerings- og mentorforløb fylder mest. Tallet angiver, hvor mange ydelsesmodtagere, der har fået et til vejlednings-, opkvalificerings- eller mentorforløb.

Glostrup, 85 procent.

Kalundborg, 76 procent.

Skanderborg, 74 procent.

København, 71 procent.

Rødovre, 67 procent.

Holstebro, 64 procent.

Silkeborg, 61 procent.

Randers, 61 procent.

Sønderborg, 57 procent.

Skive, 57 procent.

Vordingborg, 57 procent.

Hedensted, 56 procent.

Lolland, 54 procent.

Høje-Tåstrup, 54 procent.

Syddjurs, 54 procent.

 

Her rammer besparelserne mindst.:

Læsø, 3 procent.

Lejre, 15 procent.

Ærø, 20 procent.

Samsø, 21 procent.

Nordfyns, 22 procent.

Odder, 23 procent.

Fanø, 23 procent.

Kilde: Svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

UDVID

via Listen To News