Sådan beskytter du dig mod dankort-misbrug
Antennen i det kontaktløse dankort kan give dine kortoplysninger til tyven via en app på mobiltelefonen - og så er der frit slag for misbrug. (Foto: Foto: Kristian Kirk Mailand/Maimento/free)
Kontaktløs betaling skal gøre dankortet mere brugervenligt, men det kan blive misbrugt. Se her, hvad du kan gøre for at beskytte dit kort.

50.000 danskere har allerede fået det nye dankort i pungen, som kan bruges til kontaktløs betaling. Men kortet kan misbruges med en app på mobiltelefonen, skriver Ekstra Bladet.

Har du din pung i bukselommen, skal tyven blot åbne appen på sin telefon og holde den tæt til lommen i et kort sekund. Herefter dukker dit kortnummer og kortets udløbsdato op på telefonens skærm, og uden du har lagt mærke til det, kan oplysningerne bruges til handel på nettet. På nogle udenlandske sider kræver de nemlig ikke sikkerhedskoden, som står bag på kortet, for at gennemføre et køb.

Hvis du vil skabe mere sikkerhed omkring dit dankort, findes der etuier og punge, som kan blokere for aflæsning. Metal beskytter faktisk også, så hvis dit kort ligger bag mønter i pungen, kan det ikke aflæses.

- Hvis man frygter, at de forkerte får fat i ens kortoplysninger, kan man købe sådan en pung eller etui. Nogle siger, at man kan pakke sit dankort ind i sølvpapir, men man kan ikke være sikker på, om det virker, siger Peter Kruse, it-sikkerhedsekspert i CSIS, til Ritzau Fokus.

Og det er altså ikke kun kunden, der står bag dig i køen i supermarkedet, der er tæt nok på til at kunne misbruge dit kort. Generelt skal man være årvågen og skeptisk over for, hvor man vil bruge denne her kontaktløse betaling - for eksempel til koncerter og andre steder med mange mennesker på lidt plads.

- Man er mere udsat, når man er i gang med at betale, fordi data flyver gennem luften. En ekstra antenne på tyvens mobil kan øge rækkevidden med flere meter, siger Peter Kruse.

Den største trussel er ifølge Peter Kruse stadig afluring af pinkoden, som man nu kan undgå med kontaktløs betaling. Og spørger man Nets, som står bag betalingskortet, skal man heller ikke være bange for, at tyven løber med kontoindholdet.

- Du ringer til banken og fortæller, at de skal lukke kortet, fordi der er trukket penge på din konto, som du ikke vil vedkende dig. Så skal banken dække beløbet, siger presseansvarlig i Nets, Ulrik Marschall til Ekstra Bladet.

 

Fakta: Sådan fungerer kontaktløs betaling

- En antenne i kortet kan kommunikere med kortterminalen uden fysisk kontakt.

- Betalingen gennemføres ved at holde kortet hen til terminalen, indtil displayet viser, at betalingen er godkendt.

- Pin-koden skal ikke tastes ved beløb op til 200 kr. (dog skal pinkoden tastes efter hver femte kontaktløse betaling for en sikkerheds skyld)

Kilde: Nets

/ritzau/FOKUS
via Listen To News