Beskyt din have mod ødelæggelser fra sne og salt
Sne i haven er et smukt syn - og sjovt for børnene at lege i. Men det er knap så godt for planterne. Scanpix - arkivfoto
Sne på træer og buske er et smukt syn. Men pas på - den hvide sne kan ødelægge din have, hvis ikke du handler i tide. Læs, hvordan du undgår, at sneen ødelægger haven her.

Sne beskytter planter mod frost og udtørrende solstråler. Men den kan også have skadelige konsekvenser. eksempelvis kan din ligusterhæk blive ødelagt, hvis den bliver dækket af et tykt lag sne, og du ikke fjerner det, inden det bliver til tøsne.

Ryst derfor jævnligt hækken, efterhånden som sneen lægger sig på den. Hvis skaden er sket, og hækken bliver tynget så meget, at den næsten kommer til at ligge ned, kan den desværre ikke rettes op igen. Du kan dog gøre den stabil og pæn igen ved at beskære den:

  • Klip alle de grene, som er tynget ned, tilbage til det punkt, hvor de begynder at bøje.
  • Resten af grenene klipper du til, så hækken bliver harmonisk uden overvægt af grønt til den ene side.

Heldigvis er liguster hurtig til at skyde igen og blive tæt og frodig. Også stedsegrønne buske kan blive så tyngede af tøsneen, at grenene kan knække. Derfor er det godt at få rystet grenene fri for sne et par gange om ugen, skriver haveeksperterne på magasinet Isabellas.

Sådan sikrer du huset mod regn og skybrud. Læs mere på isabellas.dk

Børst sneen af drivhuset

De færreste tænker på drivhuset på denne tid af året. Det er dog vigtigt, at du jævnligt fejer sneen af drivhusets tag. Sne bliver nemlig meget tungt, når det bliver til tøsne, og dermed er der stor risiko for, at glasset går i stykker.

15 ting, der ikke tåler frost. Se hvilke det er på isabellas.dk

Pas på skadeligt salt

Når du er ude for at ryste hækken og skovle sne, er det fristende at give fortovet og havens belægninger en ordentlig gang salt. Men hold lidt igen. Salt virker som det rene gift på planter, da det trækker væsken ud af dem. Resultatet er visne knopper, små og færre blade og tidligt løvfald. Saltet forsvinder ikke, men ophobes i jorden, samtidig med at koncentrationen stiger om sommeren, når jorden tørrer ud.

Gode alternativer er sand, grus, aske eller de svanemærkede midler Viaform og Ice&DustAway. Har du brændeovn, er det nemt at bruge asken (pas på, det sviner). Asken virker gødende, så brug ikke for store mængder i nærheden af havens planter. De svanemærkede midler er miljøvenlige, lette at have med at gøre og skader ikke hverken planter eller dyr.

Susie Helsing Nielsen og Anita Banner, Isabellas.dk, Aller Media