Minister efter dagpenge-nederlag: 'En trist dag for Danmark'
Troels Lund er klar på at skærpe kontrollen, hvis der er tegn på misbrug Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Troels Lund ærgrer sig over ny EU-aftale, der betyder, at EU-borgere kan få dagpenge efter blot en måned i landet. Han er klar til at skærpe kontrollen, hvis der er tegn på misbrug.

Borgere fra andre EU-lande kan nu efter en måneds arbejde og medlem af en a-kasse få adgang til danske dagpenge. 

EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og Rådet er tirsdag blevet enige om en aftale, der blandt andet betyder, at man efter én måneds uafbrudt arbejde og medlemskab af en a-kasse kan sammenlægge perioder fra et andet EU-land for at optjene ret til dagpenge.

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, er ærgerlig over aftalen:

- Det er en meget trist dag for Danmark og en trist dag for EU. Jeg er langt fra tilfreds med det, der er opnået foreløbig enighed om. Derfor har Danmark stemt imod linjen i Rådet, og jeg er trods nederlaget glad for, at vi har taget kampen op sammen med blandt andre Tyskland og Holland, siger han ifølge han ifølge en pressemeddelelse udsendt af Beskæftigelsesministeriet.

Vil skærpe kontrollen


Aftalen betyder også, at man fremover kan tage sine dagpenge med til andre EU-lande i seks måneder som jobsøgende, i stedet for de kun tre måneder som det er i dag. 

- Der er ikke mange EU-borgere, som i dag bruger mulighederne for at sammenlægge a-kasseperioder i hjemlandet til at få dagpenge i Danmark. Det ændrer ikke på, at vi kommer til at følge udviklingen tæt og vil være klar til at skærpe kontrollen, hvis der er tegn på misbrug, når EU-borgere fremover hurtigere kan få dagpenge, forklarer Troels lund Poulsen.

Også Enhedslistens spidskandidat til EU-valget, Nikolaj Villumsen kritiserer aftalen i en pressemeddelelse: 

- De nye EU-regler åbner en ladeport for organiseret snyd med danske dagpenge. Vi har set utallige eksempler på, hvordan lyssky virksomheder i ly af EU-regler har udnyttet udenlandske arbejdere på det groveste. Nu får sådanne virksomheder et ekstra redskab, i det 1 måneds dagpenge giver ret til 6 mdrs. dagpenge i et hjemland, hvor dagpengene i nogle tilfælde svarer til en dobbelt månedsløn eller mere.