Belgisk Mr. Europe er død

Leo Tindemans, der i 70'erne stod i spidsen for to belgiske regeringer, er død, 92 år.
Leo Tindemans, der her ses på et billede fra 1989 sammen med James Baker, tidligere udenrigsminister for USA (til venstre), og den daværende belgiske premierminister Wilfried Martens (til højre), er død.
Leo Tindemans, der her ses på et billede fra 1989 sammen med James Baker, tidligere udenrigsminister for USA (til venstre), og den daværende belgiske premierminister Wilfried Martens (til højre), er død. Foto: PIERRE THIELEMANS/AP

Den tidligere belgiske premierminister Leo Tindemans er anden juledag død i en alder af 92 år.

Tindemans var i front for det flamske kristelige folkeparti og var premierminister for to regeringer i 70'erne.

Han måtte dog gå af i 1978 efter den såkaldte "Egmont-pagten", der handlede om magtfordelingen mellem Belgiens flamsktalende og fransktalende samfund.

Leo Tindemans kom imidlertid stærkt tilbage året efter, da han ved valget til EU-Parlamentet i 1979 fik 983.000 stemmer, hvilket stadig er rekord i Belgien. Sejren gav ham tilnavnet Mr. Europe.

Det kristelige folkeparti hylder Leo Tindemans på sin hjemmeside og siger, at Belgien har mistet "en exceptionel statsmand der udformede politik for en hel generation".

Leo Tindemans bestred desuden en overgang posten som udenrigsminister. Han var medlem af det belgiske parlament fra 1961 til 1989.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.