Belgiens premierminister vil træde tilbage efter regeringsuro
FILES-BELGIUM-NATO-DEFENCE-POLITICS-SUMMIT Tatyana Zenkovich/Ritzau Scanpix
Uenighed om FN's migrationspagt har splittet den belgiske regering. Nu vil premierministeren træde tilbage.

Den belgiske premierminister, Charles Michel, har tirsdag aften offentliggjort, at han ønsker at træde tilbage som premierminister.

Ifølge det politiske medie Politico vil premierministeren tirsdag aften gå til kong Philippe i Belgien og meddele sin afgang.

Kongen kan vælge at afvise premierministerens ønske og i stedet bede ham varetage en midlertidig rolle som premierminister med begrænset magt.

Tirsdag aften har kongen endnu ikke besluttet, om han vil acceptere premierministerens afgang, oplyser det belgiske kongehus.

Michels bebudede farvel kommer i kølvandet på en belgisk regeringskrise.

Landets største parti, det flamske parti N-VA, har trukket sig fra regeringen efter uenighed om FN's nye migrationspagt. Det højreorienterede parti mener, at Belgien ikke burde have underskrevet aftalen.

N-VA's farvel til regeringen har efterladt Charles Michel, der er fra det liberale parti Reformistbevægelsen, med en mindretalsregering. Han har tidligere afvist at afholde et tidligt valg.

Det næste belgiske valg skal efter planen holdes i maj 2019.

Det er ikke kun i den belgiske regering, at migrationspagten de seneste par uger har skabt uro. Også i de belgiske gader har befolkningen udtrykt sin utilfredshed med, at landet har underskrevet aftalen.

Søndag deltog cirka 5500 personer ifølge politiet i en demonstration i Bruxelles mod migrationspagten. Demonstrationen var organiseret af højreorienterede flamske partier.

Formålet med migrationspagten er at sikre migration under ordnede forhold. Danmark gav i sidste uge sin støtte til erklæringen, der ifølge regeringen og eksperter dog ikke er juridisk bindende.

Kritikere af migrationspagten mener, at den giver flygtninge for gode vilkår.

I Danmark har regeringen og Dansk Folkeparti blandt andet være meget uenige om, hvorvidt det er en god idé at være med i aftalen.

/ritzau/Reuters

/ritzau/Reuters