Bedstemor dømt: Skal fjerne billeder af børnebørn fra Facebook

Nyheder
Det kan blive en dyr fornøjelse at uploade billeder af familien til Facebook uden at have fået lov. (Foto: Ritzau Scanpix)

Det er ikke lovligt at offentliggøre billeder af sin familie uden samtykke, viser ny dom fra Holland.

Det virker ret uskyldigt. En bedstemor er så glad og stolt af sine børnebørn, at hun uploader billeder af dem til Facebook.

Men det er faktisk ikke lovligt, det har en dommer i Holland netop slået fast.

Problemet opstod, da bedstemoderen blev uvenner med sin datter, som derfor gentagne gange bad sin mor om at fjerne alle billeder af børnebørnene.

Den ældre kvinde nægtede, men i stedet for at løse stridighederne i mindelighed, gik den rasende datter til domstolene. Og nu har hun altså fået medhold i, at billederne skal fjernes.

Det handler kort fortalt om persondataforordningen, den såkaldte GDPR, der blev indført af EU i 2018. Ifølge den må man ikke offentliggøre personfølsomme data om andre. Der er godt nok undtagelser som vedrører helt private ting, men det var ikke tilfældet i denne sag, da billederne blev postet på et socialt medie.

"Med Facebook kan det ikke udelukkes, at billederne kan blive videredistribueret og ende hos tredjemand”, lyder det blandt andet i kendelsen.

Hidtil har bedstemor nægtet at fjerne billederne, men fortsætter hun med det, kan det blive en særdeles dyr fornøjelsen. Retten har nemlig bestemt, at hun skal betale en bøde på 50 Euro (ca 372 danske kroner) for hver dag, hun undlader at fjerne dem. Den samlede bøde kan højest blive på 1.000 Euro.

Og poster hun nye blileder af børnene, vil det også blive straffet med en ekstra bøde på 50 Euro pr. dag.