Bedsteforældre vil skilles
De lange ægteskaber varer ikke evigt. Nye tal viser, at de ældre danskere bliver skilt som aldrig før.

Knas i parforholdet er ikke kun et problem for yngre mennesker.

Ældre danskere bliver i stigende grad skilt, viser nye tal fra Ældre Sagen. Faktisk er antallet af skilsmisser blandt ældre danskere mere end fordoblet siden 1999.

Ældre Sagen forklarer tendensen med, at ?skilsmissegenerationen? nu er gået på pension.

»De mennesker, der er ældre i dag, tilhører generationer, hvor skilsmisse ikke er så usædvanligt. For dem er skilsmisse en almindelig del af tilværelsen,« siger Jens Højgaard, der er økonom i Ældre Sagen og har været med til at lave undersøgelsen.

Ældre Sagens undersøgelse viser, at hver tiende dansker over 65 er skilt, og særligt i de seneste år er andelen af skilte ældre vokset markant. Og hvis man tror, at et langt ægteskab ikke kan gå i stykker, tager man fejl. Hver tredje af de ældre mænd og næsten hver anden ældre kvinde havde været gift i mere end 40 år inden skilsmissen.

»Det kan jo godt virke lidt underligt, at man går fra hinanden efter at have været sammen i så mange år. I mange ægteskaber har begge parter været på arbejdsmarkedet, og de har på mange måder levet hver for sig. Når de så går på pension, finder de måske ud af, at de er vokset fra hinanden,« siger Jens Højgaard.

En anden årsag kan være, at alderdommen i dag ikke bliver betragtet som en afslutning, men nærmere som en ny livsfase. Hvis de ældre ikke er lykkelige sammen, føler de ikke, at der er grund til at ægteskabet skal fortsætte.

»Hvor man tidligere bare ville lade det være og blive sammen, vil de ældre i dag leve livet. De vil nyde deres otium og bruge pensionisttilværelsen til at få opfyldt deres ønsker og drømme,« siger Jens Højgaard.

Med undersøgelsen vil Ældre Sagen vise, at de ældre danskere i dag har et meget mere mangfoldigt liv end for bare få år siden. Et liv, der også kan indeholde mange ægteskaber og skilsmisser eller ægteskab med personer af samme køn.