Bedre økonomi har givet færre illegale indvandrere i Danmark
Ifølge et skøn fra Rockwool Fonden er der dog fortsat omkring 18.000 illegale indvandrere i Danmark.
Politiet har sigtet færre for illegalt ophold i Danmark i 2015. Arkiv.
Politiet har sigtet færre for illegalt ophold i Danmark i 2015. Arkiv. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Antallet af illegale indvandrere, der befinder sig i Danmark, er faldet en smule. Det viser en opgørelse over, hvor mange politiet har sigtet for ulovligt ophold eller ulovligt arbejde i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten. I alt blev godt 2100 sidste år sigtet af politiet.

I en analyse skønner Rockwool Fondens Forskningsenhed, at i omegnen af 18.000 indvandrere sidste år opholdt sig i Danmark uden opholdstilladelse.

Ifølge Jyllands-Posten er skønnet baseret på antallet af personer, som politiet har pågrebet og sigtet for enten ulovligt ophold eller ulovligt arbejde i Danmark.

Faldet fra 2014 til 2015 skyldes et fald i antallet af pågrebne personer fra lande såsom Litauen, Rumænien og Polen.

EU's regler tillader, at en person må opholde sig op til seks måneder i et andet EU-land, hvis personen er jobsøgende.

Mens der er sket et fald i antallet af østeuropæere, der bliver pågrebet, er der sket en stigning i pågrebne fra andre lande.

Ifølge Jyllands-Posten stod typiske "flygtningelande" såsom Afghanistan, Irak og Syrien for mere end halvdelen af de illegale indvandrere i landet.

- Med hensyn til stigningen i antallet af illegale flygtninge kan den skyldes, at personer, der har fået afslag på asyl, har undladt at rejse ud af landet, sådan som de ellers skulle, siger forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen til Jyllands-Posten.

Han peger på, at antallet af illegale personer fra østeuropæiske lande er faldet, fordi det er blevet nemmere for dem at få arbejde. Det skyldes bedre konjunkturer og større muligheder for at få job på legale betingelser, forklarer Jan Rose Skaksen til avisen.

Tallet over pågrebne illegale indvandrere toppede i 2014, hvor omkring 2300 blev sigtet af politiet. Sidste år var det tal på omkring 2100.

Begge disse tal er dog mere end en fordobling i forhold til 2007, hvor cirka 1000 personer blev pågrebet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.