Bedøvelse påvirker amning

Det gør ondt at føde. Derfor bliver det i Danmark mere og mere almindeligt at få lagt en rygmarvsbedøvelse ? en såkaldt epiduralblokade.
I 2000 valgte 3.103 kvinder denne form for bedøvelse. I 2005 var tallet steget til 10.379. Men at denne form for smertelindring kan give problemer med amningen, er der nok ikke mange, der tænker på, når smerterne tager over på fødselsstuen.

Fødsel og amning

På University of Sydnet har de undersøgt 1.300 kvinder, som fødte i 1997. Forskerne kiggede på kvindernes fødselsforløb og deres ammeforløb. 93 procent af disse kvinder ammede alle deres babyer i den første uge efter fødslen, men mange af de, som havde fået en epiduralblokade, havde problemer med amningen.
Tre fjerdedele af de kvinder, som ikke fik bedøvelse, ammede i seks måneder eller mere, mens blot 53 procent af de kvinder, som blev bedøvet, stoppede med at amme, inden der var gået seks måneder.

Børnene sover meget

»Der er en stor sandsynlighed for, at nogle af de stoffer, der er i en epiduralblokade, kan give børn, som sover meget og det kan give store problemer med at få sat gang i amningen,« forklarer en af forskerne, læge Siranda Torvaldsen.

Langsom krop

Randi Iversen, der er chef- jordemoder på Hvidovre Hospital, mener dog, at der er mange faktorer, der spiller ind, når kvinder har problemer med amningen.
»Nogle kvinder kan have svært ved at komme i gang med at tisse, når de har fået epidural. Og det er klart, at hvis kroppen har svært ved at fungere ordentligt, så kan det påvirke det hele. Også amningen. Det handler også om, hvor hurtigt barnet blev lagt til. Samtidig kan det have indflydelse på amningen, hvis kvinden for eksempel har fået kejsersnit,« forklarer Randi Iversen.