Bedøvelse gør amningen svær
En australsk undersøgelse viser, at epidural-blokade kan give kvinder problemer med at amme

Det gør ondt at føde. Derfor bliver det i Danmark mere og mere almindeligt at få lagt en rygmarvsbedøvelse - en såkaldt epiduralblokade. I 2000 valgte 3.103 kvinder denne form for bedøvelse. I 2005 var tallet steget til 10.379.

Men at denne form for smertelindring kan give problemer med amningen, er der nok ikke mange, der tænker på, når smerterne tager over på fødselsstuen.

Universitetet i Sydney har undersøgt 1.300 kvinder, som fødte i 1997. Forskerne kiggede på kvindernes fødsel og deres ammeforløb. 93 procent af disse kvinder ammede alle deres babyer i den første uge efter fødslen, men mange af de som havde fået en epiduralblokade, havde problemer med amningen. Trefjerdedele af de kvinder, som ikke fik bedøvelse, ammede i seks måneder eller mere, mens blot 53 procent af de kvinder, som blev bedøvet, stoppede med at amme, inden der var gået seks måneder.

»Der er en stor sandsynlighed for, at nogle af de stoffer, der er i en epidural-blokade kan give børn, der sover meget og give store problemer med at få sat gang i amningen,« forklarer en af forskerne, Dr. Siranda Torvaldsen.

Randi Iversen, der er chefjordemoder på Hvidovre Hospital, mener dog, at der er mange faktorer, der spiller ind, når kvinder har problemer med amningen.

»Nogle kvinder kan have svært ved at komme i gang med at tisse, når de har fået epidural. Og det er klart, hvis kroppen har svært ved at fungere ordentligt, så kan det påvirke det hele. Også amningen. Det handler også om, hvor hurtigt barnet blev lagt til. Samtidig kan det have indflydelse på amningen, hvis kvinden for eksempel har fået kejsersnit,« forklarer Randi Iversen.

Danskerne og amning:

I Danmark er det meget almindeligt at amme. Mange eksperter mener, at amningen er vigtig for barnets udvikling.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn bliver ammet de første seks måneder.

Antallet af danske kvinder der ammer er stigende.

På fem år er antallet af kvinder, der vælger at få epidural-bedøvelse tredoblet.