Beboere i højhuse skal genhuses
Hvis det står til Arbejdernes Andels Boligforening, som ejer de vakkelvorne højhuse i Rødovre, skal højhusene rives ned og lejerne genhuses.
Læs også: DF vil bygge nyt hus til evakuerede beboere

Fra storhed til fald.

Da de to højhuse Agerkær og Ruskær blev bygget i 1950’erne i Rødovre, var der tale om prestigebyggerier. Men nu skal de rives ned og lejerne skal genhuses andetsteds. Det mener Arbejdernes Andels Boligforening (AAB) efter flere hundrede beboerne mandag måtte evakueres på grund af fare for, at de tidligere så prominente højhuse skulle styrte sammen i det heftige blæsevejr.

»Vi mener, at det er en uholdbar situation, og derfor sender vi nu en ansøgning til Rødovre Kommune, som så sender den videre til Socialministeriet om tilladelse til at rive bygningerne ned og finde genhusning til lejerne,« siger byggeteknisk chef i AAB, Christian Høgsbro.

Og det er på høje tide, mener Lejernes Landsorganisation, der finder det kritisabelt, at der skulle en evakuering til, før AAB tog affære.

»Det er et udtryk for langsommelighed, at det først sker efter en evakuering,« siger næstformand Jørgen D. Jensen. Han mener, at AAB må have »røde ører«.

At højhusene risikerer at styrte sammen har nemlig været kendt i nogen tid – men præcis hvor længe er der dog uenighed om. Ifølge Christian Høgsbro blev det først AAB bekendt, at konstruktionen knirkede i 2005, da en rapport fra et rådgivende ingeniørfirma landede på bordet. Men ifølge Jørgen D. Jensen blev det allerede AAB bekendt i 2001, da der blev lavet et lille notat om selvsamme.

»Uanset hvad, så har AAB haft tid til at sætte nedrivning og genhusning i gang i nogen tid, men det er da godt, at det sker nu,« siger Jørgen D. Jensen.

At højhusene er i fare for at styrte ned skyldes ifølge Christian Høgsbro, at de er opført som noget af det første betonbyggeri i Danmark. Det betyder nemlig, at de kun har en dybde på ni meter, hvor standarden senere blev 11 meter. Derudover er betonen i fundamentet ikke så stabil som tidligere, og endelig har vindforholdene udviklet sig siden 1950’erne i retning af voldsommere vejrforhold.

Efter rapporten fra det rådgivende ingeniørfirma landede hos AAB, blev der udarbejdet en evakueringsplan i tilfælde af heftigt blæsevejr, og det var den, der blev taget i brug for første gang mandag.

Her var der enkelte vindstød på 31 meter i sekundet, hvilket er minimumsgrænsen for evakuering.

»Men det er først ved 41 meter i sekundet i ti vedvarende minutter, at højhusede vil styrte sammen, og sådan et vejr har vi endnu aldrig haft i Danmark. Så vi er helt trygge ved at lade lejerne bo der, indtil vi finder genhusning til dem,« siger Christian Høgsbro.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut blæste det 38 meter i sekundet i Hanstholm mandag.

Pengene skal findes ved salg af grunden under højhusende og ved at ansøge Landsbyggefondet.

AAB har hyret KUBEN, som er landet førende, til at hjælpe med genhusning. For lejerne gælder det om at få en bolig med en ordentlig beliggenhed til en ordentlig pris.

Der drejer sig om 314 lejligheder, og omkring 600 beboere.