Barfoed-krise skader regeringen
Både statsministeren og regeringens samarbejde med Dansk Folkeparti er blevet svækket efter Lars Barfoeds afgang som minister, mener politisk kommentator. Pia Christmas-Møller bud på ny minister.

Parløbet mellem Dansk Folkeparti og regeringen er blevet skadet på grund af Lars Barfoeds afgang som minister. Men efter et par måneder vil striden have lagt sig, og konflikten vil derfor ikke være ødelæggende for regeringen.

Det siger den politiske kommentator Niels Krause-Kjær og peger især på Lars Barfoed og vicestatsminister Bent Bendtsens (K) markante udtalelser om Dansk Folkeparti som problemfyldt.

»Regeringen vil i den kommende tid være mindre manøvredygtigt, fordi Bendtsen og Barfoed har kaldt Dansk Folkepartis fyring af ministeren for en krigserklæring og for et angreb på regeringen. Det er voldsomme udfald, der viser en bitterhed og vrede hos de konservative over for Dansk Folkeparti. Derfor vil forholdet selvfølgelig knirke,« siger Niels Krause-Kjær til DNY.

»Og en statsminister vil altid stå svækket efter en ministerfyring, selv om denne ikke vil være ødelæggende for Fogh,« siger han.

Men forholdet vil gå fra kritisk til stabilt mellem Dansk Folkeparti og de konservative, for de har ikke andet valg, siger Niels Krause-Kjær.

»De to partier er i et skæbnefællesskab, så de er nødt til at få samarbejdet til at fungere igen. Og nu skal Dansk Folkeparti vise, at de både kan vælte en minister og være en del af holdet, mens de konservative skal falde ned,« vurderer den tidligere pressechef for de konservative.

Som afløser for Lars Barfoed som Familie- og forbrugerminister peger Niels Krause-Kjær på tre unge konservative. En af dem er den 45-årige politiske ordfører Pia Christmas-Møller.

»Hun er det erfarne kort og er blevet forbigået flere gange som ministeremne. Hun vil som politisk håndværker kunne være minister uden problemer,« siger Niels Krause-Kjær, der også peger på 34-årige Carina Christensen og den Jakob Axel Nielsen.

»Men der bliver ingen ministerrokade, for det vil vise et defensivt træk fra statsminster, og det ønsker han naturligvis ikke,« siger han.