Barfoed går som minister

Lars Barfoed (K) vælger at gå som forbrugerminister, efter at Dansk Folkeparti rev tæppet væk under ham. Barfoed kalder Dansk Folkeparti for hyklerisk.

Af Knud Brix og Sune Bové 

Onsdag aften besluttede Dansk Folkeparti at rive tæppet væk under den konservative forbrugerminister. Med Dansk Folkepartis dom var der ikke længere et flertal i folketinget, der bakkede op om Lars Barfoed. Derfor valgte Lars Barfoed selv at tage konsekvensen og forlade ministerposten omgående:

»DF har til min store overraskelse draget den konklusion, at de ikke længere kan have tillid til mig som minister, men der er jo ingen tvivl om, at konsekvensen for mit vedkommende må være, at jeg trækker mig som minister imorgen tidlig,« sagde nu snart forhenværende forbrugerminister Lars Barfoed (K) til den samlede presse på Christiansborg sent onsdag aften.

Mens Lars Barfoed selv kaldte det »hyklerisk«, at Dansk Folkeparti nu »stikker halen mellem benene i forhold til det samarbejde, vi har haft på området,« kaldte partileder Bendt Bendtsen (K) det en »klapjagt på en konservativ minister.«
Lidt tidligere på aftenene havde regeringens ellers faste støtteparti reelt trukket stikket ud for ministeren,

»Jeg har meddelt statsministeren her til aften, at vi ikke kan bakke op om Lars Barfoed som forbrugerminister. Vi tror ikke på, at han kan genoprette forbrugernes tillid til fødevaresikkerheden,« sagde DF-leder Pia Kjærsgaard på et pressemøde på Christiansborg.

Forventet
Forbrugerministeren har længe været under hård beskydning fra den resterende opposition for ikke at have taget hånd om de seneste års stigende problemer med fødevaresikkerhed og svigtende fødevarekontrol. S, SF, R og EL har lige så længe været parate til at vælte ham som minister, men manglede DF’s opbakning. De stemmer kom på plads i går, efter statsrevisorerne på baggrund af en særdeles kritisk rigsrevisionsrapport gav Lars Barfoed en næse.

»Det er ikke nogen heroisk bedrift af Dansk Folkeparti, de havde jo ikke andet valg på grund af den utrolig hårde kritik fra rigsrevisionsrapporten, som de selv har bestilt,« siger SF’s partiformand Villy Søvndal.

Det var ved redaktionens slutning igår aftes ikke muligt at få en kommentar fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, havde i går heller ikke mange kommentarer, men afviser, at den pludselige krise mellem regeringen og dens eneste støtteparti vil udløse et folketingsvalg

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.