Barfoed: Folk misforstod Vestager-håndtryk
Barfoed (K) ville bryde med blokpolitikken, ikke danne parløb med Vestager (R), siger han om omtalt håndtryk.

Lars Barfoed (K) erkender, at det opsigtvækkende håndtryk mellem ham og De Radikales leder, Margrethe Vestager, i valgkampen sidste år kan have sendt signaler, som er blevet opfattet forkert.

- Nogen har misforstået det håndtryk. Det er der ingen tvivl om, og det har jeg også et ansvar for, siger Lars Barfoed tirsdag fra Konservatives sommergruppemøde på Egelund Slot i Nordsjælland.

Dermed erkender Lars Barfoed for første gang et ansvar for, at alliancen mellem De Konservative og De Radikale formentlig kostede stemmer ved valget De Konservative.

Ifølge flere konservative politikere, heriblandt tidligere formand Lene Espersen, var det en "fejl", at Lars Barfoed rakte hånden ud til Margrethe Vestager, fordi det legitimerede De Radikale som parti og kostede stemmer for De Konservative.

Lars Barfoed har dog ikke lyst til at forholde sig til, om det var en fejl, at de to partiledere stillede op til et fælles interview før valget, hvor De Konservative gik fra 18 til otte mandater.

- Jeg trykker mange mennesker i hånden hver dag, og det har jeg også gjort i dag. Jeg vil ikke forholde mig til, om det var en fejl. Jeg ser på fremtiden, siger Lars Barfoed, men tilføjer dog:

- Den skattereform, vi indgik før sommerferien, er et udtryk for, at De Konservative har brudt blokpolitikken og fået en enighed på tværs af blokkene.

Siden S-R-SF-regeringen kom til magten, har Konservative kun kunnet drømme om større vælgeropbakning end de cirka fire procent, som partiet har mønstret det seneste års tid.

Lars Barfoed mener dog, at partiet har fået stoppet nedgangen.

- Vi har stabiliseret os, og vi går også frem i nogle meningsmålinger, siger han.

I de kommende måneder vil De Konservative fremlægge politik på fire områder: offentlige reformer, bedre vilkår for erhvervslivet især for små- og mellemstore virksomheder, stramning af retspolitikken og forbedringer af folkeskolen.

Og det er vejen til ny vælgerfremgang, mener Lars Barfoed:

- Jeg tror, at det, der er afgørende, er det lange seje træk. At man kan se, at på det ene område efter det andet, der fremlægger vi konservativ politik.

/ritzau/