Bankerne støtter undersøgelse af ny rente
Bankerne får skudt i skoene, at de tager for meget i rente. Nu skal det undersøges, og banker støtter op.

Der er mistanke om, at kunder og virksomheder har betalt flere milliarder kroner for meget til bankerne i rente. Mistanken går på, at den såkaldte Cibor-rente er blevet fastsat forkert.

Og nu bakker Finansrådet op om, at der skal sættes en undersøgelse i gang for at afklare, om der er hold i mistanken.

Rådet er parat til at acceptere en ny model for beregning af en retningsgivende interbankrente efter den såkaldte Cita-model, som Nationalbanken sidste år pegede på som alternativ til Cibor-renten.

Opbakningen kommer efter, erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) tirsdag varslede, at han hen over sommeren vil finde ud af, om der er baggrund for at sætte gang i en egentlig undersøgelse af, om bankerne bevidst har prissat renten for højt.

Og om der skal iværksættes initiativer, som kan rette op på mulige fejl i hele konstruktionen af den udskældte rente.

- Finansrådet stiller gerne informationer til rådighed for dette arbejde, lyder det i en kommentar fra rådets direktør Jørgen A. Horwitz.

Samtidig understreger han, at ender Ole Sohns undersøgelser med, at der skal ske ændringer i regelsættet vedrørende Cibor-fastsættelsen, så vil Finansrådet se positivt på det.

Finansrådet vil nu forsøge endnu en gang at få tilslutning til Cita-modellen. Et forsøg, der tidligere er stødt på grund, fordi man ikke kunne finde tilslutning til den model fra udenlandske banker.

- Umiddelbart efter sommerferien vil Finansrådet søge at få den fornødne tilslutning fra udenlandske banker, lover Finansrådets direktør.

Cibor-renten fastsættes hver dag. Men det sker uden kontrol fra myndighederne. Den svenske storbank SEB fremlagde fredag en analyse, der konkluderede, at Cibor-renten var forkert prissat.

Og det skulle betyde, at danske virksomheder og kunder betaler flere milliarder kroner for meget i rente.

Ole Sohn oplyser, at redegørelsen vil være klar senest til september.

/ritzau/