Bandeleder reddet af uvidende politi
Et grundigt planlagt drab på en bandeleder fra Blågårds Plads blev forpurret af en tilfældig politipatrulje.

I sommeren 2009 rasede den københavnske bandekonflikt på sit højeste med flere drab og skyderier, og det var tilsyneladende en ren tilfældighed, at en bandeleder fra Blågårds Plads ikke blev et af ofrene.

Tirsdag fortsatte afhøringerne af politiets såkaldte "guldfugl", der med sit vidneudsagn i byretten sendte Brian Sandberg og 14 andre rockere i alt 135 år i fængsel under ankesagen i Østre Landsret.

Planerne om drabet blev lagt under tre møder på Kildebrønde Kirkegård ved Ishøj syd for København.

- Det var som regel dér, vi mødtes for at diskutere kriminalitet, fordi vi frygtede aflytning i klubhuset, forklarer "guldfuglen".

Den 30. juni blev valgt som dagen, da Lille A skulle dø. Drabet skulle ske på Nytorv foran Københavns Byret.

Her sad Lille A's storebror, Store A, tiltalt for at have bestilt polske gangstere til at udføre fem lejemord i Danmark - en tiltale han i øvrigt blev frifundet for.

Rockerne regnede derfor med, at Lille A ville dukke op for at støtte sin bror.

Det var i øvrigt samme dag, som Jønke offentliggjorde det såkaldt Sjakal Manifest, der kraftigt kritiserer indvandrerne. Og dagen før et HA-medlem likviderede en hashhandler med indvandrerbaggrund foran Christiania.

- Hvis drabet var lykkedes dagen før drabet på Christiania, ville det have været sådan et spark i hovedet på indvandrerne, at de ikke ville rejse sig igen, siger "guldfuglen".

Rockerne placerede tre poster omkring Nytorv. I en parkeringskælder holdt to af dem på en motorcykel, klar til at rykke ud og skyde Lille A, når de fik besked på, at han var dukket op.

Men en politipatrulje dukkede op i kælderen. Det fik rockeren, der sad bagest, til at stikke af til fods, mens den anden stak af på motorcyklen.

Sidstnævnte blev senere anholdt, da han under flugten fra politiet kørt galt, men han blev løsladt igen senere samme dag.

Imens gik ham, der stak af til fods, op til Nytorv og fortalte "guldfuglen", at det hele var afblæst, og at han skulle give beskeden videre.

Derefter forsvandt rockerne, der var forklædt som håndværkere, stille og roligt fra Nytorv.

Østre Landsret ventes at afsige endelig dom i sagen i slutningen af november.

/ritzau/