Ban Ki-moon sender udsending til Syrien
FN's generalsekretær beder topfolk danne sig et overblik på stedet og roser forlænget observatørmission.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sender en af sine betroede medarbejdere til Syrien for at danne sig et overblik over situationen, nu da kampene spidser til i det urohærgede land.

Det er chefen for FN's chef for fredsbevarende operationer, Hervé Ladsous, som Ban har bedt tage til Syrien, og han får følgeskab af en højtstående militærrådgiver, der skal stå i spidsen for de 300 ubevæbnede FN-observatører i landet.

Under et besøg i Kroatien lørdag hæfter Ban sig ved, at FN's Sikkerhedsråd fredag har besluttet at forlænge observatørmissionen med 30 dage "midt i denne kritiske fase".

- Den enstemmige afgørelse i går om resolution 2051 er et konstruktivt tegn, siger FN's sydkoreanske generalsekretær.

FN-observatørerne, der hidtil har været ledet af den norske generalmajor Robert Mood, indgår i den internationale udsending Kofi Annans fredsplan for at afslutte den over 16 måneder lange konflikt, der har kostet tusinder livet.

Vedtagelsen i Sikkerhedsrådet kom, selv om Rusland havde truet med ikke at stemme for en 30 dages forlængelse, men krævet en betingelsesløs 45 dages forlængelse, som det var foreslået af Pakistan.

I forvejen har Rusland og Kina nedlagt veto mod en anden vestlig resolution, der skulle have givet mulighed for at indføre sanktioner mod det syriske styre.

Ban Ki-moon har tidligere advaret Sikkerhedsrådet om, at det blåstempler massakrer, hvis det ikke skrider til handling. Og han opfordrer lørdag rådet til at fordoble sine bestræbelser på at opnå fælles fodslag og stå kollektivt til ansvar.

- Den syriske regering har åbenlyst forsømt at beskytte civile, og det internationale samfund har et kollektivt ansvar for at leve op til FN's charter og handle i henhold til dens principper, siger FN's generalsekretær.

/ritzau/Reuters