Ban kalder FN-passivitet for blåstempling
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, raser over massakren i Tremseh, og kræver handling fra Sikkerhedsrådet.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrer fredag FN's Sikkerhedsråd til at benytte alle midler for at lægge pres på Syriens præsident, Bashar al-Assad. Hvis ikke, vil det være det samme som at give "grønt lys til flere massakrer".

Ban udtrykker voldsom vrede over det forfærdelige massedrab i den syriske landsby Tremseh torsdag, hvor op imod 250 mennesker skal være blevet dræbt.

- Jeg opfordrer alle medlemsstater til at tage kollektive og afgørende skridt for at stoppe den tragedie, der udspinder sig i Syrien. Passivitet bliver en blåstempling af flere massakrer, siger Ban i en erklæring.

Generalsekretæren siger, at det splittede sikkerhedsråd er nødt til at sende "en utvetydig besked til alle om, at det vil få alvorlige konsekvenser", hvis ikke man retter sig efter den internationale fredsplan fra FN's og Den Arabiske Ligas udsending Kofi Annan.

Sikkerhedsrådet er i gang med at diskutere en resolution mod Syrien om en fornyelse af FN-missionens mandat i landet.

Vestlige lande ønsker at true med sanktioner, hvis ikke Assads styrker indstiller brugen af tunge våben i løbet af 10 dage. Rusland har afvist overhovedet at tale om sanktioner.

Ban fordømmer kraftigt "den vilkårlige anvendelse af tungt artilleri og beskydning af befolkede områder, herunder at skyde fra helikoptere" i torsdagens massakre.

Angrebet er et brud på Annans fredsplan og Sikkerhedsrådets resolutioner om konflikten, siger Ban.

Det rejser også "alvorlig tvivl om præsident Assads nylige udtryk for vilje til at tiltræde Annan-planen", lyder det.

Annan tog mandag forgæves til Damaskus for at mødes med Assad og forsøge at genoplive bestræbelserne på at standse konflikten, som ifølge aktivister har kostet flere end 17.000 menneskeliv i de seneste 16 måneder.

/ritzau/AFP