Balletdansere føler sig mobbet på Det Kgl.
Mange balletdansere føler, at de bliver mobbet på Det Kgl. Teater, viser en intern undersøgelse på TV2 News.

26 ud af 84 dansere har problemer med mobning på Det Kongelige Teater.

Det viser en intern undersøgelse, som Kulturen på TV 2 News har fået aktindsigt i.

Dermed har knap hver tredje - 31 procent af danserne - følt sig udsat for mobning det seneste år. Det er markant flere end på det resten af arbejdsmarkedet.

Ifølge en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har 6,7 procent af befolkningen i arbejde været udsat for mobning.

I Den Kongelige Ballet føler knap 10 procent af danserne sig desuden enten seksuelt krænket eller udsat for deciderede fyringstrusler.

Mobningen kommer bag på Det Kongelige Teaters balletmester Nikolaj Hübbe, siger han til Kulturen på TV2 News.

Fyringsrunden i januar har ifølge Nikolaj Hübbe skabt utryghed blandt balletdanserne. Han mener, at "danserne har været delt i en anti-Hübbe-lejr og en Hübbe-lejr".

- Og der tror jeg, at danserne begyndte at bekrige hinanden så meget, at klimaet var rigtig, rigtig slemt. Som leder var det ekstremt svært, fordi det var så personfikseret, at mægle mellem danserne, siger han.

I juni 2011 beskyldte en intern konsulent Nikolaj Hübbe for kokainmisbrug og dårlig ledelse. Nikolaj Hübbe afviser, at han nogensinde har taget kokain på sin arbejdsplads.

Den Kongelige Ballet har iværksat en handlingsplan for at stoppe mobberiet. Balletten har ansat en erhvervspsykolog, en misbrugskonsulent og en præstationscoach, som skal forbedre forholdene.

/ritzau/