Bakterier skal spise forurenet jord
Miljøeksperter fra Region Syddanmark vil bruge bakteriesupper og elektriske stød til at rense forurenet jord med. Metoderne, der kommer fra USA, er langt billigere end almindelige udgravninger.

Af Andrea Bisgaard
anbi@avisen.dk
@BRØD:Om få måneder vil et par ståltermokander med en helt speciel bakteriesuppe blive fløjet fra USA til Danmark.
Bakteriesuppen – der i forskersprog kaldes dehalococcoider – skal hjælpe danske jordbrugsforskere fra Region Syddanmark med at få bugt med 11 forurenede industrigrunde i regionen.
Blandt andet på en grund i Odense, hvor der tidligere har ligget et renseri.
»Det er en forholdsvis ny metode, hvor vi hælder bakteriesuppen direkte ned i nogle huller. Her ligger bakterierne og nedbryder nogle af de farlige opløsningsmidler, der ellers ville være sivet ned i grundvandet,« forklarer Jakob Sønderskov, der er afdelingschef i regionens jordforureningsafdeling.
Bakteriesuppen består af flere forskellige jordbakterier, der kan nedbryde klorholdige opløsningsmidler.
»Bakterierne lever af olie. Faktisk kunne man hælde et par liter rapsolie ned i boringerne. Men vi holder os til en mere tyndtflydende olie, så vi kommer længere ned i undergrunden,« siger Jakob Sønderskov.
Jordbrugsforskerne har allerede forsøgt at rense flere industrigrunde med denne metode.
Blandt andet på en grund på Rugaardsvej i Odense, hvor der i tidernes morgen lå en maskinfabrik.
»Det er selvfølgelig en langsommelig proces. Men det kan godt betale sig i det lange løb,« fortæller Jakob Sønderskov fra regionen.