Mens nogen mennesker bare skal kigge på en kage, før de tager på, kan andre mennesker stoppe sig med godter og aldrig tage et gram på.Nu har et opsigtsvækkende studium vist, at synderen ikke er dig, tanden eller veninden, men også de bakterier, som lever i dit tarmsystem.
Amerikanske forskere har fundet ud af, at tykke mennesker har én type bakterier i fordøjelsessystemet, mens tynde mennesker har fornøjelsen af en anden bakterietype. I et forsøg satte de 12 fede mennesker på slankekur og fulgte dem i et år. Forskerne så, at jo tyndere personen var, jo flere af de tynde bakterier havde personen i systemet.
Hvorfor de fede bakterier forsvinder, når folk slanker sig, ved forskerne ikke endnu. Men de peger på en anden interessant opdagelse, de gjorde i forsøg med mus, som tyder på, at de fede bakterier omvendt rent faktisk kan gøre slanke folk tykke.
Tynde mus blev tykke
Hvis de sprøjtede de fede bakterier ind i maven på slanke mus, så de, at musene tog på i vægt, også selv om de spiste samme lille mængde føde, som før.
Forklaringen er, at de tykke bakterier hjælper personen med at omdanne maden til energi, som bliver omsat til fedt. Det betyder, at langt mere af maden bliver fordøjet hos de, der bebos af de fede bakterier – altså de personer der nemt tager på.
Bakterie-diæt
»Det næste vi skal gøre, er at se på, om nogle mennesker har en genetik, der gør, at de tykke bakterier hellere vil bo hos dem. Perspektivet er, at man kan udvikle en diæt, der fremmer andelen af de gode bakterier i maven, så folk taber sig,« siger professor Karsten Kristiansen fra Syddansk Universitet.
Studiet er kun ét ud af en lang række studier, der i den senere tid har dokumenteret, at fedmeepidemien ikke kun handler om junk-food og manglende, fortæller ernæringsforsker Arne Astrup.
»Det er først nu, vi rigtig får øjnene op for, hvor stor betydning fordøjelsessystemets bakterier har for, om vi bliver tykke, og at der er flere faktorer, vi ikke kendte til, der har betydning for, hvor meget af maden vi optager. Jeg har også selv lavet nye forsøg, der viser, at kalk hiver fedt ud af maden nede i tarmen, så man for eksempel sandsynligvis kan tabe sig af at drikke skummetmælk,« siger han,
Samtidig understreger han, at undersøgelsen kan forklare arveligheden i fedme.
»Man har ledt efter lys og lygte efter gener, der afgør fedme-tendens, men måske handler det om det faktum, at babyer overtager deres mors fordøjelsessystem og den bakterieflora, hun har«, siger Arne Astrup.