Administration 

Bagdad vågner fra de døde

Der er færre lig i gaderne og mindre vold, og tusindvis af flygtninge vender hver dag tilbage til Irak. For første gang efter fire år i totalt kaos er sikkerheden i Bagdad nu så god, at irakerne forsigtigt vender tilbage til livet.
• Irak på vej mod skrøbelig fred

Fra sit vindue kunne Abbas Sabah se gadens herreløse hunde gnave i de opsvulmede lig på det øde fortov.

I mere end et år forlod Abbas og hans familie ikke deres hus i bydelen Al-Jamiah – et tidligere rigt sunni-kvarter i det vestlige Bagdad, som under Saddam Hussein var beboet af læger, ingeniører og embedsmænd.

- Det smertede mig dybt i min sjæl at se mine døde naboer og venner ligge der. Men jeg turde simpelthen ikke forlade vores hus for at begrave dem. Så var jeg selv blevet dræbt, fortæller den 31-årige civilingeniør.

Siden 2005 har Al-Jamiah-kvarteret været et af Bagdads værste. Inficeret af al-Qaeda-celler, som havde medbragt borgerkrig, total anarki og sendt fire ud af fem af bydelens beboere på flugt. Hver eneste dag genlød gaderne af den dumpe lyd fra selvmordsbomber eller eksplosioner.

Og da Abbas Sabahs elskede onkel og fætter i juni 2007 blev efterladt i rendestenen som lemlæstede kødklumper, kunne han ikke længere holde til det. Han tog flugten til nabolandet Syrien gennem Iraks arrede landskab.

Tilbage til livet

Men nu er Abbas vendt tilbage. For tre uger siden genså han sin fødeby ved Tikrit-flodens bred.

En by, der igen er ved at vende tilbage til livet.

- Volden hænger os langt ud af halsen. Brødre kan ikke blive ved med at slås mod brødre uden grund. Jeg troede først ikke på rygtet om, at Bagdad igen skulle være rolig. Men da jeg forstod, at det var sandt, måtte jeg tilbage, fortæller Abbas på perfekt engelsk, mens han lunter forsigtigt ned ad en støvet sidegade i Al-Jamiah.

- Amerikanerne har kun indkapslet volden. Den er ikke forsvundet, den ulmer fortsat. Men for første gang føler jeg mig sikker nok til at gå udenfor.

Mindre vold

Volden mod de amerikanske styrker er faldet med 60 procent i løbet af fire måneder, hvis man skal tro den amerikanske øverstbefalende i Irak, general David Petraeus. Kritikere beskylder amerikanerne for at overdrive tallet, men der er ingen analytikere eller beboere i Bagdad, som bestrider, at byen er blevet markant mere sikker end for blot et halvt år siden.

Der er langt færre selvmordsbombere og mindre vold, og befolkningen forsøger nu at samle stumperne af den smadrede metropol.

Det ses tydeligt på Al-Jamiahs hovedstrøg, hvor tilslørede kvinder tripper ned ad fortovet med armene fulde af grøntsager. I gaderestauranterne simrer lammekebabben igen, og på caféerne går snakken over den søde irakiske te.

- For otte måneder siden var det en spøgelsesby, siger den amerikanske kaptajn Badgett. Han leder en brigade på 148 mand, som for otte måneder siden blev indsat i Al-Jamiah som en del af George Bushs omstridte troppetilførsel, the surge , der sendte 30.000 ekstra soldater til Irak. Der er nu mere end 150.000 amerikanske soldater i landet.

- Der var ingen andre end al-Qaeda, som turde gå på gaden. Og hver gang vi bevægede os uden for vores base, blev vi beskudt af snigskytter eller ramt af vejsidebomber. Du kan se sporene overalt, siger han og peger med sit gevær på en tidligere videobutik, som endnu ikke er genåbnet. Butiksruden er knust, og et maskingevær har dekoreret facaden med skudhuller.

- I begyndelsen tog vi nogle heavy tab. I den første uge mistede vi tre mand. Men langsomt har vi plukket ukrudtet. Den irakiske hær og politiet er blevet meget bedre, end sidst jeg var her, og så er folk begyndt at synge til os om, hvor al-Qaeda gemmer sig, fordi de er trætte af volden, lyder kaptajn Badgetts forklaring på, at volden er faldet.

Mister alt

Den amerikanske kaptajn standser foran en beskeden tøjbod fyldt med spraglede tørklæder og hilser venligt på den gråhårede gadesælger Ali Massam Abdallah. Ali er uddannet ingeniør og har studeret på Oxford universitet i England. Men som så mange andre sunnimuslimer, der sad i høje stillinger under Saddam, styrtede 46-årige Alis liv i grus sammen med despoten.

Da han havde mistet sit arbejde og sit hus, begyndte han at sælge tøj på gaden.

Men Ali er ikke bitter. Han er bare dødtræt af den betændte borgerkrig mellem sunni- og shiamuslimer.

- Jeg nægter at tænke på, om min nabo er shia eller sunni. Vi er alle irakere. Der er en shia-familie, som har besat mit hus, og jeg kan ikke få arbejde som ingeniør. Men jeg er i live, og her bliver sikrere dag for dag. Det nytter ikke noget at være bitter. Irak er som en patient, der er blevet opereret for en svulst i hjernen og først lige er vågnet op fra narkosen. Såret er stadig nyt, og der bliver helt sikkert et ar, som ikke forsvinder. Men patienten har overlevet, beretter Ali på sit formfuldendte Oxford-engelsk.

Våben til civile

Foran det tisgule kommunekontor i Al-Jamiah står den 32-årige Jammer Hamed med en cigaret i kæften og sin Kalashnikov slynget skødesløst over skulderen.

Han er en af de 67.000 frivillige militsfolk, som USA er begyndt at bevæbne, og som nu konstant patruljerer i Bagdads mest belastede nabolag.

En pjaltehær med skarpladte automatgeværer, som er en anden vigtig årsag til de forbedrede forhold i Bagdad.

Men det er en livsfarlig balanceakt for amerikanerne at sikre, at de frivillige som Jammer Hamed ikke vender deres AK 47 mod USA eller civilbefolkningen. For mange af de frivillige er tidligere oprørere, som for få måneder siden kæmpede mod amerikanerne, men som nu blot har fået et bedre tilbud fra USA end fra al-Qaeda.

Den amerikanske hær har pumpet 17 millioner dollar – 90 millioner kroner – ud til våben og løn til de frivillige. For to uger siden blev en af militsens frivillige genkendt som torturbøddel og sunni-oprører og erkendte under forhør at have slået 75 shia-irakere ihjel. Jammer Hamed var ikke selv en del af nogen oprørsgruppe, siger han. Men han kender mange, der tidligere kæmpede mod USA.

- De lokale stoler ikke på amerikanerne, som ikke forstår vores kultur. Men når det er folk fra deres eget nabolag, der beskytter børnene og de ældre, så tør de komme ud af deres huse eller vende hjem til Irak, siger Jammer Hamed.

Tilbage til Irak

Og noget kunne tyde på, at den unge militsmand har ret. For hver eneste uge strømmer der ifølge det irakiske indenrigsministerium mere end 1.000 flygtninge tilbage til Irak. Røde Kors bekræfter tallene over for BBC og oplyser, at de fleste hjemvendte flygtninge kommer fra Iraks nabolande Syrien og Jordan.

Det er dog kun den spæde begyndelse. Der er stadig mere end fire millioner irakere på flugt, som endnu ikke er vendt tilbage til deres hjem. Og Irak er stadig en krigszone. Selvom landet langsomt bevæger sig mod mere sikre tider, glemmer Bagdads beboere ikke, at der stadig er krig.

- Der er intet, jeg hellere vil se, end at amerikanerne forlader vores land, siger Ahmed Khaled, som netop har genåbnet sin lille bagerbutik på hovedgaden i Khadra, et andet sunni-kvarter, der tidligere var et af Bagdads mest betændte nabolag.

Ahmed langer fladbrød ind i blæseovnen. Han hiver vejret gennem en cigaret og tørrer sveden af panden med sit skjorteærme.

- Men jeg frygter, at kaos vender tilbage, og at jeg er nødt til at lukke min butik igen, hvis amerikanerne trækker sig ud, før vi er klar. Og vi kan ikke holde til mere krig, siger han.

Nyhedsavisen er inviteret til Bagdad af den amerikanske hær.

faktaboks

Op mod 4,5 millioner irakere er flygtet fra deres hjem i Irak, siden en koalition med USA i spidsen invaderede Irak i 2003 og væltede Saddam Hussein.

3.888 amerikanske soldater har mistet livet i Irak.

Antallet af civile dræbte er usikkert, men ifølge organisationen Iraq Bodycount er tallet 85.000 civile.

Ifølge en undersøgelse i det engelske tidsskrift The Lancet er tallet dog snarere 655.000 døde.

Løveunger
Dyreliv

Skønne billeder:

Løveunger har fået chip

FN
Nyheder

Taliban og Myanmar:

Nul taletid i FN

Ketchup
Sundhed

Fare for gas:

Madvarer tilbagekaldes

brandstifter
Krimi

Brandstifter dømt:

Jagtede vidner med kokkekniv

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet