Sukkerindholdet er for højt og fedtindholdet for lavt i den pulverbabygrød, som tusindvis af forældre fodrer deres spædbørn med til dag-lig. Fedtindholdet er i nogle produkter så lavt, at der er risiko for, at børnene bliver underernærede. Det viser en test, som forbrugermagasinet Tænk har gennemført af 26 grødprodukter.
Det lave fedtindhold betyder, at der ikke er energi nok i maden.
»Nogle af mærkerne har en så lav energitæthed, at børnene risikerer at blive underernærede. Nogle børn bliver trætte af at spise, før de har fået nok energi,« fortæller bromatolog, ph.d. i human ernæring fra Suhrs Videncenter Gitte Laub Hansen.
Er der energi nok i pulvergrøden, skyldes det typisk et højt sukkerindhold, som overskrider de nordiske anbefalinger til spædbørn. Og det giver børnene dårlige madvaner, fortæller Gitte Laub Hansen.
»Det er unødvendigt at øge energitætheden med sukker, så børnene kun vil spise søde ting,« siger bromatologen,
Industrigrød er ellers blevet blåstemplet af både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen i en bog om mad til spædbørn og småbørn, som i de seneste år er blevet delt ud til nybagte forældre. Først i år er teksten ændret i en ny og større bog, som fraråder industri-fremstillet babymad.
»Vi anbefaler forældre selv at lave grødprodukter, blandt andet på grund af det høje sukkerindhold. Netop derfor har vi udgivet den nye bog,« siger Anne Scott, levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsen.
Føler sig snydt
Julie Bülow Thomsen, mor til ét-årige Sebastian, har længe haft en mistanke om, at købt grød ikke var alt for godt.
»Jeg har altid følt, at det ikke var nærende nok, men jeg kunne se, at Sebastian ikke var underernæret. Det er trods alt bedre at give det, end at han slet ikke vil spise,« fortæller hun. Men hun føler sig vildledt af producenterne bag produkterne.
»Jeg regner jo ikke med, at babymad er sødet. Det har undret mig, at det smager så sødt. Specielt når der står på æsken, at der ikke er sukker i,« siger Julie Bülow Thomsen.
Side 6