Avis kan tvinges til at navngive skattekilde
Ny drejning i sagen om Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skatteforhold. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Avisen BT kan tvinges til at opgive kildebeskyttelsen i sagen om statsministerens lækkede skatteoplysninger.

Dagen før undersøgelseskommissionens første afhøringer i sagen om statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteforhold, smider Oluf Jørgensen, forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, en mindre bombe i sagen.

BT, der hele tiden har afvist at ville udtale sig, kan således tvinges til at navngive den person, som lækkede statsministeren og hendes mand, Stephen Kinnocks, fortrolige skatteafgørelse til avisen, og som fik sagen til at rulle tilbage i 2010.

- Min vurdering er, at de kan pålægges afgive vidneforklaring, siger Oluf Jørgensen til Ritzau.

Han bygger sin vurdering på, at kildebeskyttelsen ifølge retsplejeloven ikke gælder, hvis oplysningerne handler om private forhold.

Hvis det derimod vedrører samfundet, er det en anden sag, og det er ifølge Oluf Jørgensen ikke tilfældet i den pågældende sag.

- Min vurdering er, at det omhandler private forhold, fordi det er deres privatøkonomi, det handler om, og altså ikke hendes løn eller andet, som vedrører hendes offentlige rolle.

- Og spørgsmålet omkring Kinnocks seksuelle orientering, sandt eller falsk, handler i høj grad om private forhold, siger Oluf Jørgensen.

Ved politiet har man ikke pligt til at afgive vidneforklaring, men det har man ved domstolene. Og deraf følger også undersøgelseskommissionens muligheder.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis man vil pålægge BT at afgive vidneforklaring om kilden, så kan man enten gøre det ved selve kommissionen eller en afhøring ved en domstol, siger Oluf Jørgensen.

I alt er fire personer fra BT indkaldt som vidner i sagen. Det drejer sig om journalisten Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen, daværende chefredaktør, Peter Brüchmann, og nuværende chefredaktør, Olav Skaaning Andersen.

Afhøringerne begynder tirsdag, hvor to personer fra Ekstra Bladet skal udspørges. De har tidligere fortalt, at de blev tilbudt den hemmelige skatteafgørelse af Peter Arnfeldt, der var særlig rådgiver for daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V).