Avis: EU har afvist britisk forslag om irsk grænse
Vi er klar til at beskytte Nordirlands plads i et indre britisk marked, lyder reaktion fra britisk regering.

Avisen The Telegraph skriver, at EU har afvist den britiske regerings forslag til at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det får den britiske regering til at sige til avisen, at man vil beskytte Nordirlands plads i et fremtidigt indre marked i Storbritannien.

- Vi har været meget klare om, at vi vil beskytte Nordirlands plads i det indre britiske marked, siger en talsmand for det ministerkontor, der beskæftiger sig med britisk udtræden af EU.

The Telegraph citerer diplomatiske kilder i Bruxelles for at oplyse, at EU over en bred front har afvist de britiske forslag om Nordirland.

Premierminister Theresa Mays forlag til en løsning på det irske spørgsmål blev udsat for en "systematisk og klinisk eliminering" på et møde tidligere på ugen med repræsentanter for EU.

Det siger den førende britiske brexitforhandler Olly Robbins til avisen.

Når Storbritannien forlader EU, vil den fri passage af mennesker og varer ophøre mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland.

Det kan få vidtrækkende konsekvenser på den irske ø og bringe en fredsaftale fra 1998, der afsluttede flere årtiers blodig konflikt, i fare.

EU's chefforhandler om brexit Michel Barnier siger fredag til fransk tv, at 75 procent af arbejdet om betingelserne for den britiske udtræden er på plads.

Men der er vigtige og afgørende spørgsmål blandt de tilbageværende 25 procent.

Blandt dem er spørgsmålet om den irsk-nordirske grænse.

/ritzau/Reuters