Atomkraft nødvendig for Iran
Ifølge en ny amerikansk rapport vil Iran komme ud i alvorlige energiproblemer, hvis al energi fremover skal komme fra landets egen olie. Atomkraft er nødvendig, lyder konklusionen.

Når USA’s præsident, George W. Bush, taler om Irans atomprogram, er det ikke i venlige toner. Men ifølge USA’s Nationale Videnskabsakademi kan Bush ligeså godt vænne sig til, at atomprogrammet er en energimæssig nødvendighed for Iran.

Problemet er, at efterspørgslen på olie i Iran til eksempelvis produktion af elektricitet, er voldsomt stigende.

»Jeg siger ikke, at Iran vil være løbet tør for olie om otte år. Til den tid vil de blot ikke længere kunne eksportere noget,« siger Roger Stern, forsker ved John Hopkins Universitetet i Maryland og ansvarlig for den nye rapport, til Reuters.

I dag står olien for omkring 70 procent af den statslige indtjening, og hvis efterspørgslen på olie bliver ved med at stige i Iran som hidtil, vil landet om fem år kun kunne eksportere det halve af niveauet i dag.

»Det er på denne baggrund muligt, at Iran ikke lyver, når de siger, at de har brug for atomkraft. Det iranske styre er mere sårbart, end man hidtil har vurderet,« siger Roger Stern.

Iran har på trods af nye FN-sanktioner bestemt sig for at gå videre i bestræbelserne med at berige uran. Ifølge styret selv kun til at løse sine energiproblemer – ikke for at lave atomvåben.