Astronaut sagde farvel med druksang
Familie og ministre sagde torsdag farvel til den svenske astronaut Christer Fuglesang. Han fik en drikkevise og et »hej då« med på vejen.

Da den svenske astronaut Christer Fuglesang onsdag gjorde sig klar til sin tur til den internationale rumstation, ISS, skete det med en druksang.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT bad Christers søn Rutger sin far om at synge en drikkevise, da han sagde farvel til familien.

Den topseriøse astronaut og partikelfysiker brød derfor ud i sangen »Helan går« til stor morskab for resten af besætningen ? og et spørgsmål fra en af amerikanerne om, hvovidt det var den svenske nationalsang, Fuglesang fremførte.

Christer Fuglesang skal efter planen lette fra Kennedy Space Center i Florida klokken 3.36 fredag morgen, men der er ifølge NASA 60 procent risiko for, at opsendelsen bliver forsinket. Vejret er nemlig skyet, og affyringen kræver klart vejr. Muligvis kan rumfærgen Discovery først komme i luften, når en front er drevet over Florida på tirsdag.

Christer Fuglesang er sammen med de seks andre astronauter i karantæne i øjeblikket, så han ikke bliver smittet med sygdomme inden opsendelsen.

Derfor foregik kommunikationen med familie og venner igennem en glasrude og mikrofon. Fuglesang sagde også farvel til flere ministre, og Sveriges undervisningsminister luftede en idé om, at Fuglesang bliver Årets Svensker i år.

Fuglesangs kone fik dog det sidste ord, da hun sagde farvel til 49-årige Fuglesang.

»Okej, Puss. Hej då,« sagde hun ifølge TT gennem glasruden.