Assange-sag kan ramme Ecuadors økonomi
Det kan blive dyrt for Ecuador at lade Julian Assange slippe ind i landet. USA har en trumf at spille ud.

Ecuador risikerer at miste de samhandelsfordele med USA, som det har haft i mange år, såfremt det sydamerikanske land giver asyl til stifteren af Wikileaks, Julian Assange.

Det siger analytikere og amerikanske forretningsfolk i forbindelse med de seneste dages mange rygter og spekulationer om, at Ecuador snart træffer en afgørelse i Assange-sagen.

- Det vil ikke være en beslutning, som man vinder mange nye venner på i Washington, siger Eric Farnsworth fra handelsorganisationen Council of Americas til nyhedsbureauet Reuters.

Tirsdag forlød det, at Ecuador havde besluttet at give Julian Assange asyl. Det oplyste embedsmænd til den britiske avis The Guardian.

Men oplysningen blev afvist af Ecuadors præsident, Rafael Correa.

- Rygtet om asyl til Assange er forkert. Der er ikke truffet nogen beslutning endnu. Afventer rapport fra udenrigsministeriet, skrev han på Twitter.

Assanges talsmand fortalte ifølge Reuters, at hovedpersonen selv heller ikke har hørt noget.

Assange har søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i London, efter en britisk domstol har afgjort, at han skal udvises til Sverige, hvor han er efterlyst for sexovergreb på to kvinder.

Bliver Assange udleveret til Sverige, vil han blive afhørt af politiet, og derefter vil anklagemyndigheden afgøre, om der skal rejses sigtelse imod ham.

Assange har tidligere stået bag udbredelsen af hundredtusinder af fortrolige dokumenter, der er lækket fra den amerikanske regering om krigene i Afghanistan og Irak. Han frygter, at Sverige vil udlevere ham til USA.

- Det er en vis ironi i, at en som Correa, der kritiseres for sine angreb på pressefrihed, allierer sig med en som Assange, der menes at være en mester inden for informationsfrihed, siger Michael Shifter.

Shifter er direktør for tænketanken Inter-American Dialogue med fokus på relationerne mellem USA og Latinamerika.

/ritzau/