Assads barndomsven fordømmer angreb
En afhoppet syrisk general og barndomsven af præsident Assad opfordrer til politisk "omstilling" i Syrien.

General Manaf Tlas, der tidligere på måneden vendte Syriens hær og dermed også præsident Bashar al-Assad ryggen, fordømmer det syriske militærs angreb på civile og opfordrer til, at der sker en politisk "omstilling" i Syrien.

Mens nye kampe raser i den syriske hovedstad, Damaskus, gav general Tlas - som er en af præsident Assads barndomsvenner - for første gang en udtalelse til internationale medier, efter han hoppede af den 6. juli.

Generalen, der nu befinder sig i Frankrig, udtrykker vrede over, at syriske sikkerhedsstyrker bliver brugt til at undertrykke den politiske modstand mod regimet.

- Jeg håber inderligt, at blodet stopper med at flyde, og at landet kommer ud af krisen gennem en konstruktiv omstilling, der garanterer Syrien dets enhed, stabilitet og sikkerhed og folket dets ønsker, siger Manaf Tlas.

Den 48-årige general er en af de højst placerede militære officerer, der foreløbig har vendt Assads styre ryggen. Han har været en del af Assads inderkreds og har kendt præsidenten, siden de var børn.

- Jeg kan kun udtrykke min vrede og smerte over at se hæren blive presset til at udkæmpe en kamp, der er imod dens principper, en kamp der styres af sikkerhedsstyrker og i hvilken folket, også soldaterne, er ofre, siger general Tlas.

Han tilføjer, at han på et tidspunkt nægtede at være med til at undertrykke det folkelige oprør, og at han derefter blev isoleret og beskyldt for at være en forræder.

I sin udtalelse opfordrer generalen ikke direkte Assad til at gå af, ligesom han ikke har meddelt noget om, hvorvidt han slutter sig til den syriske opposition.

Det er endnu ikke bekræftet, om udtalelsen reelt er fra den afhoppede general.

Men tirsdag bekræftede den franske præsident, François Hollande, at generalen befinder sig i Frankrig.

I forvejen har der været spekulationer fremme om, at den højtstående officer muligvis var søgt til Frankrig. Her bor i forvejen hans søster og deres far, Mustapha, der i 30 år var forsvarsminister under Bashar al-Assads far, præsident Hafez al-Assad.

/ritzau/AFP