Asien vil lave egen udgave af EU
De 10 lande i ASEAN-samarbejdet er på et topmøde på Filippinerne blevet enige om at arbejde hen mod at integrere landene med EU som forbillede.

De 10 lande i Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer, ASEAN, har på et topmøde søndag på Filippinerne lagt grundstenen til en fremtidig asiatisk udgave af EU.

»Vi vil udbygge fællesskabet idet at vi deler interesse om at støtte hinanden inden for lovgivning, økonomisk udvikling og sikkerhed,« sagde den filippinske præsident Gloria Macapagal Arroya i topmødets åbningstale ifølge Herald Tribune.

For to år siden stiftede ASEAN en gruppe, der skulle komme ned anbefalinger til et udkast til et nyt udvidet asiatisk samarbejde. Fredag kom gruppen med 28 anbefalinger, der er blevet beskrevet som vidtgående og fremadsynede. Ifølge planen vil første skridt være at skabe en frihandelszone inden 2015.

Det kommende asiatiske samarbejde skal ifølge rådene styrke demokratiske, økonomiske og humanitære værdier.

ASEAN består af Thailand, Filippinerne, Brunei, Indonesien, Myanmar, Singapore, Malaysia, Vietnam, Laos og Cambodia. Der bor omkring 555 millioner mennesker i de 10 lande, mens der til sammenligning bor omkring 493 millioner mennesker i EU.