Asbest- sygdomme topper nu
Om tre år vil færre mennesker blive syge på grund af asbest. Det vurderer eksperter fra blandt andet Rigshospitalet.

Lungehindekræft, lungekræft, bughindekræft.

Flere alvorlige sygdomme risikerer at ramme arbejdere, som gennem det 20. århundrede har arbejdet med asbest, der findes i stort set alle bygninger fra især 1960?erne og 1970?erne.

Men det er snart slut med nye ofre for de dødelige sygdomme, som blandt andet har ramt ansatte i DSB. Sådan lyder vurderingen fra overlæge Jesper Ravn fra Rigshospitalet og læge Henning Mørck, som i 25 år har beskæftiget sig med arbejdsmiljø.

»Danmark indførte forbud mod asbest i slutningen af 1970?erne, og i og med at der er gået over 25 år siden da, burde det være ved at have nået toppen. Vi forventer, at det topper inden 2010, hvis man ellers overholder gældende regler, når man eksempelvis nedbryder asbestholdige tog og skibe,« siger Jesper Ravn fra lungekirurgisk afdeling på Rigshospitalet.

Hundredtusindvis af mennesker har gennem årene været udsat for asbest, men uhelbredelige kræftsygdomme som lungehindekræft og bughindekræft rammer kun ganske få hundrede hvert år.

Eksperterne regner med, at asbest står bag et langt større antal af syge med lungekræft. Risikoen for at udvikle lungekræft er nemlig op til 15 gange større, hvis rygning bliver kombineret med asbest.

Ingen ved præcist, hvor mange af de omkring 3.500 årlige lungekræfttilfælde, der skyldes asbest, men alligevel forventer de vidende færre tilfælde efter 2010.

»Det kommer til at spille en rolle, at mange ikke ryger mere, og samtidig er det flere år siden, vi har målt høje niveauer af asbest, når vi har været ude for at sanere. Derfor vil det nok blive bedre,« vurderer Henning Mørck, direktør for Skandinavisk Bio-Medicinsk Institut.