Asbest først væk om 50 år
Det livsfarlige stof asbest er stadig udbredt i bygninger og skibe, fortæller en rådgiver i arbejdsmiljø.

Myndigheder og eksperter har i mange år vidst, at asbest er kræftfremkaldende. Alligevel er det giftige stof stadig udbredt i bygninger og skibe rundt om i landet, og der vil går op til 50 år, før vi er kommet af med det.
Det vurderer Henning Mørck, læge og direktør i Skandinavisk Biomedicinsk Institut, der blandt andet står for ombygninger og rådgivning i forbindelse med arbejdsmiljø.
»Asbestmængden i bygningerne er meget stor. Selv om der er fjernet meget siden 1980?erne, er der stadig store problemer med det. Der er mange tusinde tons placeret alle mulige mærkelige steder,« siger Henning Mørck til Ritzau.
Asbest kan blandt andet udløse den sjældne sygdom lungehindekræft, som rammer omkring 100 danskere om året. I den seneste uges tid er det kommet frem, at S-tog i 1980?erne og 1990?erne havde asbest i lofterne, som har gjort en række DSB-ansatte dødeligt syge.
Rådgiver i Kræftens Bekæmpelse Edith Raffn har tidligere oplyst til DNY, at almindelige danskere næppe behøver frygte for deres helbred, selvom de har kørt i tog eller opholdt sig i bygninger med asbest. Ifølge Edith Raffn kræver det store doser og hyppig indånding af asbest, før det fører til sygdom.