Arbejdsløs direktør fik afslag på lagerjob: De tør ikke hyre overkvalificerede

Hos organisationen Seniorerhverv, der har afdelinger i 22 byer landet over, er Jan Haves problem velkendt.
- Det er helt vildt, og jeg var fuldstændigt rundt på gulvet over opmærksomheden. Der kom endda henvendelser fra Norge, hvor to personer tilbud mig at sælge et sundheds-ur siger Jan Have.
- Det er helt vildt, og jeg var fuldstændigt rundt på gulvet over opmærksomheden. Der kom endda henvendelser fra Norge, hvor to personer tilbud mig at sælge et sundheds-ur siger Jan Have. Foto: Privat

24 år som direktør er ikke garanti for at kunne komme i arbejde. Det oplevede 62-årige Jan Have, der nægter at gå på efterløn og siden februar har sendt over 40 ansøgninger uden held.

- Jeg vil bare gerne i arbejde, og jeg er ikke kræsen. Jeg har søgt indenfor mit fag, men også stillinger som lagermedarbejder hos Aarhus Universitetshospital og seniorkonsulent inden for senioridræt, siger Jan Have.

Trods hans entusiasme og vilje har han endnu ikke fået arbejde. Det har han to klare bud på, hvad skyldes.

- Min alder og stilling som leder spænder ben for mig. Jeg søger bredt og har intet krav til, at det skal være en lederstilling eller en høj løn, men jeg tror, de er bange for, at jeg ikke vil indordne mig, fordi jeg er overkvalificeret, siger Jan Have.

Succes på LinkedIn

Det er ellers ikke, fordi hans ønske om at komme i arbejde ikke brænder igennem. Da han begyndte jobsøgningen, oprettede han en LinkedIn-profil, hvor hans job-opslag nu er blevet set af 146.000 mennesker. 1750 synes godt om opslaget, der desuden er spækket med kommentarer med gode råd og anbefalinger.

Den store opmærksomhed er kommet bag på Jan Have.

- Det er helt vildt, og jeg var fuldstændigt rundt på gulvet over opmærksomheden. Der kom endda henvendelser fra Norge, hvor to personer tilbud mig at sælge et sundheds-ur siger Jan Have.

Senere viste det sig dog, at det norske tilbud var et kædebrev, han ikke kunne bruge til noget. Og på trods af den enorme opmærksomhed og det hjælpsomme netværk, er faktum stadig, at Jan Have ikke er kommet i arbejde.

For overkvalificeret til job

Jan Have har været direktør og en af tre partnere i Jørn Moesgård A/S, der arbejder med grafisk design og kommunikation. Men da den ene af de tre gik på efterløn, trådte Jan Have også ud af virksomheden.

Dengang vidste han, at det ville blive vanskeligt at søge job i hans alder, men han var ikke forberedt på præcis, hvor vanskeligt det ville blive.

- Jeg vil ikke på efterløn, for jeg har stadig så meget at byde på, og jeg kan ikke forestille mig at stoppe med at arbejde nu. Så jeg bliver ved, indtil der er bid, siger Jan Have.

Hos organisationen Seniorerhverv, der har afdelinger i 22 byer landet over, er Jan Haves problem velkendt.

Til JydskeVestkysten fortæller talsmanden Bert Malkenhorst, at mange arbejdsgivere tager det personligt, når de modtager en ansøgning fra en, der har været chef eller leder.

- Selv om folk er parat til at tage alle slags job, bliver de hurtigt vurderet som overkvalificerede, hvis de har været chefer eller haft andre lederjob. Uha, han har meget erfaring og kan skubbe mig ud, bliver der tænkt, siger Bert van Malkenhorst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.