Arbejdsgivere vil undgå ryge-fyringer
Der skal meget til, før arbejdsgiverne vil skride til fyring af en medarbejder, der bryder de nye rygeregler og tænder en smøg på jobbet. De ansatte opfordrer til lempelige regler.

En smøg røget i smug ude ved kopimaskinen eller på toilettet vil ikke i første omgang koste jobbet.

1. april træder nye rygeregler ellers i kraft på både private og offentlige arbejdspladser, og der lægges op til, at arbejdsgiverne kan tage skrappe midler i brug over for medarbejdere, der overtræder loven. Gribes en ansat i at ryge i smug, skal det kunne betyde øjeblikkelig fyring.

Men så slemt bliver det nok ikke, siger Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

»Passiv rygning er farligt, og det er arbejdsgiverne, der har ansvaret for, at rygereglerne bliver overholdt på arbejdspladsen. Men jeg tror, det vil være yderst sjældent, at en ansat bliver bortvist eller fyret på grund af rygning. Vi fyrer jo ikke bare gode medarbejdere fra hoften, fordi de ryger en cigaret. Hvis de gør, finder vi en anden løsning,« siger Flemming Dreesen.

Og egentlig bryder han sig slet ikke om de våben, som arbejdsgiverne bliver udstyret med for at fjerne al røg fra arbejdspladserne.

»Politikerne har tilsyneladende ønsket meget firkantede regler. Det er en hård forbudslov, som er et stort indgreb i virksomhederne. Jeg havde meget hellere set, at arbejdsgiverne sammen med de ansatte havde fundet en fælles løsning på rygepolitikken,« siger Flemming Dreesen.

Det ligger godt i tråd med de ansattes opfattelse af de nye rygeregler. Hos HK opfordrer juridisk konsulent Hugh Child til, at arbejdsgiverne tager den med ro over for kontorpersonale, butiksansatte og de andre ansatte blandt HKs 350.000 medlemmer, der i dag ryger på arbejdet.

»Jeg er tilhænger af lempelige og menneskelige regler, hvor det er muligt at begå en fejl uden at blive sparket ud. Derfor bør man begynde med en løftet pegefinger, og hvis det så fortsætter, kan man skride til strengere midler,« siger Hugh Child.

Han håber også, at rygereglerne vil blive fulgt op af rygestopkurser og andre tiltag, der kan får rygerne væk fra smøgerne.