Antallet af dødfødte falder
Sundhedsstyrelsen har undersøgt tallene og slår fast: Antallet af dødfødte børn falder i Danmark. Flere medier har ellers skrevet det modsatte.

Stiger eller falder antallet af dødfødte børn i Danmark?

 

Skulle man tro dagens udgave af Urban, så stiger antallet. Men Sundhedsstyrelsen har nu undersøgt tallene og kan berolige danskerne: Tallet falder.

  
Årsagen til misforståelsen er, at man fra 2004 ændrede definitionen af begrebet ’dødfødt’. Indtil da var grænsen for, hvornår et foster kunne kaldes dødfødt, 28. svangerskabsuge. Men fra 2004 blev grænsen sat ned til 22. uge.

 

- Det påvirker opgørelsen af dødfødte betydeligt. Således vil det uden korrektion for definitionsændringer, se ud som om antal dødfødte stiger kraftigt, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

 

- Flere medier bringer, at antal dødfødte er steget kraftigt siden 2002, men tager i den forbindelse ikke højde for den ændrede definition, står der videre.

 

Sundhedsstyrelsen har undersøgt tallene nærmere og kan konkludere, at antallet af dødfødte børn, født efter 27. svangerskabsuge, er faldet fra 356 i 1997 til 232 i 2002. Siden 2002 er antal dødfødte nogenlunde uændret. Opgjort i procent af alle fødsler er andelen af dødfødte uændret gennem hele perioden – ca. ½ pct. af alle fødsler resulterer i en dødfødsel

Sundhedsstyrelsens egen ekspert, Kim Toftager-Larsen, kommenterer ellers den øjensynlige stigning i dagens udgave af Urban, hvor han vurderer, at en årsag kunne være væksthæmning som følge af rygning.

 - Dødfødsler skyldes blandt andet væksthæmning, som er sværest at påvise, men det kan også være infektioner i livmoderen eller misdannelser, og så er der en stor del, vi ikke kan forklare. Det gælder omkring halvdelen, siger han til avisen om stigningen – der altså slet ikke er en stigning.

via Listen To News