Ansatte vinker farvel til afskedsfester
En kæmpe fest i Brønderslev Kommune skulle give medarbejderne lov til at sige farvel til den gamle arbejdsplads, når den forsvinder til nytår. Men nu er festen aflyst ?- lige som flere andre steder i landet.

24. november skulle Lisbeth Fruensgaard have været til sit livs største fest. Hun skulle sige farvel til sin kommune, der efter nytår forsvinder fra landkortet, når Brønderslev og Dronninglund slår pjalterne sammen.

For første gang nogensinde skulle alle de knap 1.700 medarbejdere i kommunen til fest sammen; ansatte i administrationen på rådhuset, pædagogerne fra børnehaverne, vejfolkene og alle de andre.

Byrådet havde afsat knap 700.000 til afskedsballet. Men så opstod der pludselig snak i krogene om, at det var mange penge at bruge på en fest, da det i budgettet så ud til, at kommunen skulle spare mange millioner.

Og sådan har det været i flere kommuner landet over. Kommunalbladet har fulgt diskussionerne og slagsmålene om farvelfesterne det sidste halve år, og det er ikke kun i Brønderslev, at der har været modstand. Også medarbejderne i Børkop måtte ofre afskedsfesten til fordel for sparehensyn, og senest har statsamtet i Aalborg meddelt, at det nye regionsråd ikke må holde en stor fest for 75.000 kroner, da der var for meget underholdning. Og når fællestillidsmand for HK-medlemmerne i Brønderslev, Lisbeth Fruensgaard, bliver spurgt om de festlige planer i dag, sukker hun:
»Åh, den dumme fest.«

For Lisbeth Fruensgaard lavede en rundspørge blandt tillidsmændene i kommunen, og det stod klart, at flertallet ikke mente, det var en god idé at bruge penge på festivitas. Og det fik borgmesteren i Brønderslev til at aflyse gildet.

»Jeg synes, at vi havde fortjent det. Vi har trukket et stort læs og gør det stadig i forbindelse med kommunesammenlægningen. Folk har knoklet løs, og samtidig ville det også være en mulighed for at sige farvel til den gamle kommune, som lukker ned og snart ikke består længere,« siger Lisbeth Fruensgaard.

Hun er dog ikke blind for sagens anden side:
»Men samtidig synes jeg også, at det er okay, at vi ikke holder festen, når der ikke var opbakning til arrangementet,« siger hun.

I stedet har Lisbeth Fruensgaard været til en traditionel julefrokost med de andre ansatte på rådhuset, men uden hverken pædagoger eller vejfolk.
»Og den har personalet selv betalt for,« understreger hun.