Ansatte vil have del i gyldne tider
Malere, smede og andre ansatte i industrien vil have mere i løn, når overenskomstforhandlingerne går i gang, vurderer forsker. Samtidig lurer risikoen for strejke.

Med en rekordlav arbejdsløshed, forgyldte chefer som tidligere TDC-boss Henning Dyremose og en dansk økonomi i topform, ser manden på gulvet frem til mere i lønningsposen.

Det forudser Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, før de første overenskomstforhandlinger på industriens område går i gang fredag.

»Der er højkonjunktur i Danmark, og det vil de ansatte gerne have del i. Normalt stiger lønnen med omkring tre procent, men fagbevægelsen vil denne gang gå efter noget mere, formentlig mellem fem og seks procent. Og det sker ikke mindst fordi, billedet af chefer med meget høj løn er udbredt blandt de ansatte,« siger Flemming Ibsen.

I første omgang er det fabriksarbejdere, rengøringsfolk, smede og andre ansatte i industrien, der skal have forhandlet deres næste overenskomst på plads, når arbejdsgiverne fra Dansk Industri mødes med CO-industri, der favner omkring 240.000 ansatte.

Og udover lønnen vil fagbevægelsen ifølge Flemming Ibsen gå efter flere bløde pakker, som bedre forhold under sygdom og barsel, højere pension og et mere fleksibelt arbejdsliv.

»Det bliver vigtigt, at den enkelte ansatte kan få sit arbejdsliv til at hænge bedre sammen med sit familieliv end tidligere. Det kan eksempelvis gøres ved i højere grad selv at kunne bestemme, hvornår man arbejder,« siger arbejdsmarkedforskeren.

Og netop fleksibilitet er også afgørende for arbejdsgiverne, der naturligvis søger større fleksibilitet fra de ansatte.

»Arbejdsgiverne ved godt, at de skal give lidt mere i løn. Deres temaer i forhandlingerne bliver derfor både at begrænse lønstigningerne og samtidig at få de ansatte til at være mere fleksible. At arbejde mere på skæve tidpunkter eller ikke at få betaling for overarbejde,« siger Flemming Ibsen.

Forhandlingerne er sat til at slutte 13. februar og får stor indflydelse på, hvordan andre overenskomst-områder falder på plads.

»Alle sidder og venter på denne overenskomst, og det får stor betydning, når eksempelvis HK skal forhandle for kassedamerne,« siger han.

Selvom industriens parter forhandler sig frem til et resultat, skal det stadig godkendes af medlemmerne. Og det kan ende i en strejke, siger Flemming Ibsen.

»Risikoen for en strejke denne gang er større, fordi der er så stort pres på højere løn. Jeg tror dog, at begge parter går efter et forlig uden konflikter. Men spørgsmålet er, hvad medlemmerne i sidste ende siger til resultatet,« siger Flemming Ibsen.

Hverken Dansk Industri eller CO-industri har ønsket at løfte sløret for deres krav forud for de kommende forhandlinger, da de først holder pressemøde fredag.