Da klokken tirsdag slog 12.00, sænkede stilheden sig i 60 sekunder på psykiatriske afdelinger landet over.
Personale og patienter mødtes enten ude på de enkelte afsnit eller i kantinerne, hvor der blev holdt et minuts stilhed til ære for den overlæge, der i fredags blev stukket ihjel, mens hun var på arbejde.
Overlægen - Mariann Stenberg - arbejdede på Retspsykiatrisk Ambulatorium i Brøndby. Officielt hører det under Psykiatrisk Center Sct. Hans, men det er fysisk placeret på Psykiatrisk Center Glostrups matrikel på Brøndbyøstervej.
Derfor er ansatte særligt disse to steder påvirket af drabet, oplyser Niels Aagaard Nielsen, der er chefsygeplejerske på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Ifølge ham er det lige nu "en svær tid".
- Den hjælp og omsorg vi møder udefra, hvor alle prøver at hjælpe, som de kan, betyder utrolig meget. Jeg tror først, at vi helt kan forholde os til, hvor meget det egentlig betyder, når der falder lidt mere ro over situationen, siger han i en skriftlig udtalelse til Ritzau.
Tirsdag er både medarbejdere og ledere samlet for at prøve at forstå hændelsen og få et overblik over, hvad der skete.
- Tiden vil gøre noget, men lige nu er vi stadig i gang med at justere vores egne oplevelser af, hvad der er sket, for vi oplever det alle forskelligt. Men en mindehøjtidelighed som i dag er med til, at vi ikke føler os alene, siger chefsygeplejersken.
Selv om drabet fandt sted i Region Hovedstaden, har også psykiatrihospitaler i resten af landet taget del i mindehøjtideligheden ved at holde et minuts stilhed.
Det var fredag ved middagstid, at en mand kom ind på det retspsykiatriske ambulatorie bevæbnet med en kniv.
Mariann Stenberg blev dræbt, en anden ansat blev hårdt såret, mens en tredje slap med mere overfladiske kvæstelser.
En 41-årig mand, der havde overlæge Mariann Stenberg som behandler, har i et grundlovsforhør erkendt drabet. Han var stærkt utilfreds med hende og havde til hensigt at slå hende ihjel, har han forklaret.
- Hun skal ikke arbejde. Hun skal gå på pension. Hun skal meldes til politiet, lød det blandt andet fra manden i retsmødet lørdag.
Manden er også sigtet for to tilfælde af drabsforsøg, men det nægtede han sig skyldig i. Han ville ikke slå andre ihjel. I grundlovsforhøret erkendte han dog grov vold mod de to andre ansatte på Retspsykiatrisk Ambulatorium.
På Retspsykiatrisk Ambulatorium, hvor knivstikkeriet fandt sted, er patienterne ikke indlagt, men kommer for at modtage ambulant behandling, som de er blevet dømt til at modtage, fordi de har begået kriminalitet.
Den 41-årige mand, som sidder varetægtsfængslet i sagen, blev i januar 2014 dømt til psykiatrisk behandling for et røveri. I juli i år var han blevet sigtet for en række forhold om vold og hærværk, og i den forbindelse skulle han modtage yderlige behandling i kraft af den gamle dom.
/ritzau/