Ansat og fyret inden for fire uger: Gravid vinder sag over arbejdsgiver

Arbejdsliv
En gravid tjener kan se frem til en godtgørelse på 40.000 kroner, efter at hun uretmæssig blev fyret fra sin arbejdsplads. Arkivfoto. (Foto: Foto: Alex Brandon / Ritzau Scanpix)
En kvindelig tjener blev lovet fast arbejde af den ene chef trods graviditet – af den anden blev hun fyret en måned senere. Nu får hun seks måneders løn i erstatning.

Ikke alt ved at blive gravid er lutter lykke – i hvert fald ikke hvis du er på arbejdsmarkedet.

Det måtte en kvindelig tjener sande, da hun efter blot fire ugers ansættelse blev fyret af sine arbejdsgivere under sin graviditet.

Den kvindelige tjener havde allerede ved jobsamtalen gjort klart for en af to arbejdsgivere, at hun var gravid. Men umiddelbart efter at den anden arbejdsgiver blev bekendt med graviditeten, blev hun fyret.

Det var i strid med ligebehandlingsloven, fastslår en ny afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er nævnets vurdering, at indklagede ikke har løftet bevisbyrden for, at klagers graviditet ikke havde betydning for den skete opsigelse, står der i afgørelsen.

Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke afskedige en medarbejder på grund af graviditet.

Derfor står arbejdsgiverne nu til at skulle betale 40.000 kroner i godtgørelse til kvinden, svarende til seks måneders løn, for at fyre hende.

Arbejdsgiverne begrundede fyringen med, at kvinden ikke havde de fornødne kompetencer til at udføre arbejdet, og at hun begik gentagne fejl.

Men den forklaring tager Ligebehandlingsnævnet ikke for gode varer.

Fyringen af den gravide tjener er langt fra et enkeltstående tilfælde i branchen. Specialkonsulent i ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder, Kirsten Precht, kalder lovstridig fyring af gravide ansatte et gammelt og velkendt problem.

- Vi ser desværre stadig i høj grad, at arbejdsgivere modsætter sig loven og fyrer ansatte på grund af graviditet. Selvom året er 2019, er det stadig den mest almindelige form for diskrimination på arbejdsmarkedet, fortæller hun.

Hos 3F, der blandt andet organiserer ansatte i restaurationsbranchen, ser man meget alvorligt på, at arbejdsgivere fortsat vælger at forskelsbehandle på grund af køn.

- Arbejdsgivere bliver nødt til at lære at tage ligebehandlingsloven alvorligt og huske på, at bevisbyrden ligger hos dem. Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at hvis en afskedigelse finder sted, kan den på ingen måde være begrundet i graviditet, siger Søren Heisel, der er forbundssekretær hos 3F.

 

Fagbladet 3F

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet