Annan: Iran har vigtig rolle i Syrien-krise
Senator John McCain: Obama udviser "skammelig og uværdig" passivitet over for konflikten i Syrien.

Den internationale fredsmægler Kofi Annan, som mandag mødes til nye samtaler med den syriske leder, Bashar al-Assad, siger, at Iran ikke må overses i forbindelse med konflikten i Syrien.

- Rusland har indflydelse på konflikten, men jeg er usikker på, om de alene kan afgøre det. Iran spiller også en rolle, og det er et land, som må være en del av løsningen.

- Iran har indflydelse, og det kan vi ikke se bort fra, siger den tidligere generalsekretær for FN til den franske avis Le Monde.

Annan, som kom til Damaskus igen sent søndag aften, har i flere måneder forsøgt at få en varig våbenhvile i stand mellem Assad-regimet og oprørerne, men han har ikke opnået håndgribelige resultater.

FN-udsendingen udtrykker irritation over, at både Rusland og Iran kritiseres hårdt for deres støtte til Assads regime, mens der ikke bliver sagt noget om andre lande, der agerer i konflikten ved at sende våben og penge til oprørerne.

Volden i Syrien kostede søndag 99 mennesker livet - de fleste af dem civile.

Annan er på sin tredje rejse til Syrien, siden konflikten brød ud for 16 måneder siden. Han var senest i landet 26. maj.

I Washington kritiserer den republikanske senator John McCain præsident Barack Obama og hans udenrigsminister, Hillary Clinton, for at at udvise en "skammelig og uværdig" passivitet over for blodsudgydelserne i Syrien.

- Kendsgerningen er, at USA ikke har spillet nogen ledende rolle, siger den indflydelsesrige senator og tidligere præsidentkandidat.

- Indtil nu er 14.000 mennesker blevet massakreret af Bashar al-Assad. USA har indtil nu spillet en skændig og uværdig rolle, siger McCain, som er en af de mest fremtrædende kongresmedlemmer i diskussioner om militær og sikkerhed.

Han har i flere måneder argumenteret for, at USA bør give våben til oprørsstyrkerne i Syrien, mens Obama udelukker magtanvendelse.

/ritzau/AFP