Anklager i Atea-sag afviser igen tiltaltes forklaring
Anklagernes procedure i den store bestikkelsessag mod tidligere ansatte i it-selskabet Atea samt Region Sjælland fortsætter mandag. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
På andendagen af anklagernes procedure i stor bestikkelsessag fremlægges igen mistro til tiltaltes forklaring.

Anklager Jørn Thostrup fortsætter mandag sin procedure i sagen, hvor syv personer samt selskabet Atea er anklaget for bestikkelse og underslæb.

Mandag morgen i Retten i Glostrup handler det om en dyr rejse til Dubai i 2012.

Her var den tidligere it-driftschef og tidligere it-direktør i Region Sjælland sammen med tidligere topfolk i Atea i Dubai på en tur, der løb op i over 200.000 kroner til dyre flybilletter, dyre restauranter og dyre hoteller.

- Man finder en destination, og så forsøger man at finde faglige engagementer, der kan legitimere turen. Det primære formål er socialt, siger anklager Jørn Thostrup.

- Det er bestikkelse i kombination med underslæb i og med, at en del af turen er betalt med Region Sjællands penge.

Ifølge anklageren - og flere mails mellem de tiltalte - var der kun et enkelt fagligt punkt på dagsordenen, nemlig et besøg på Samsung Medical Center. Men det blev aflyst.

Herefter blev et andet fagligt møde hurtigt planlagt, men det var ifølge anklageren sandsynligvis først på plads, efter at de anklagede landede i Dubai.

Igen, som det også skete flere gange søndag, mener anklageren ikke, at den tiltalte tidligere it-driftschefs forklaringer holder.

Den tidligere chef i regionen har forklaret, at han tog hen til Samsung og så relevant udstyr.

- Ud over mødet hos Cisco, så har (navn udeladt red.) forklaret, at han var hos Samsung.

- Men det er højst tvivlsomt, om det passer. Der har ikke været mails eller dokumentation af mødet, og de andre tiltalte har ikke kunnet støtte forklaringen.

- Så jeg mener, at retten skal tilsidesætte tiltaltes forklaring, sagde Jørn Thostrup.

Turen, der delvist blev betalt af midler, som Region Sjælland havde stående uden dens viden hos Atea, er derfor bestikkelse, siger anklageren.

- Det siger sig selv, at offentligt ansatte ikke må tage på tur med en leverandør, hvor eneste faglige punkt bliver aflyst, og der bliver spist og drukket meget dyrt og boet på dyre hoteller.

- Det er bestikkelse. Og når man lader regionen betale, så er det også underslæb, siger Jørn Thostrup.

/ritzau/