Administration 

Anders Matthesen: Jeg har ventet på det her

Film og TV
billede af Anders Matthesen
Anders Matthesen kan skrive komiker, rapper, musiker, manuskriptforfatter og skuespiller på sit cv. For første gang kan han også skrive en rendyrket dramarolle på sit omfangsrige repertoire. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Den alsidige multiartist er med sin rolle i den biografaktuelle Afdeling Q-film, "Marco Effekten", kommet nærmere ønsket om at udforske dramagenren.

Da plakaten poppede op på de sociale medier, og traileren tonede frem til den nye Afdeling Q-film, "Marco Effekten", var der flere, der troede, det var en joke.

Anders Matthesen som Teis Snap stod der. Den succesfulde, men lyssky forretningsmand, som kommer i karambolage med vicekriminalkommissær Carl Mørcks efterforskning af en romadreng, en forsvunden embedsmand og bedrageri af nødhjælpsmidler for millioner.

Men den var god nok.

Anders Matthesen debuterer i sin første rendyrkede dramarolle i "Marco Effekten", som kan ses i biograferne landet over netop nu.

- Det skal folk jo lige have lov til at bearbejde, lyder det fra Anders Matthesen selv, inden han fortsætter:

- Man ringer jo til mig, hvis man skal bruge en nissemand, en lærervikar, en sjov flyttemand eller sådan noget. Og det har jeg sagt nej til i ti år efterhånden.

- Du kender mig fra standupscenen, men jeg render jo ikke og spiller goofball i hver anden folkekomedie. Det er et bevidst valg, for jeg har ventet på det her, siger han.

Anders Matthesen har været en del af den danske standupscene i mere end 30 år - interessen for skuespil har været der i endnu længere tid.

Som barn var Anders Matthesen med i forskellige former for teaterstykker, som så mange børn er.

Men som tiårig sendte han en ansøgning til titelrollen i Bille Augusts sidenhen Oscar-belønnede og Cannes-hædrede filmatisering af Martin Andersen Nexøs roman "Pelle Erobreren", til trods for at filmfolkene ledte efter en purk med brunt hår.

Rollen gik som bekendt til Pelle Hvenegaard, men det afholdt ikke Anders Matthesen fra senere at søge ind på Statens Teaterskole.

Det tager de fleste flere forsøg at komme ind, men Anders Matthesen endte kun med at søge den ene gang.

- Jeg trak ikke et lod, da jeg var lille, hvor der stod: "Du skal være komiker, du er pissesjov!". Jeg har ikke funny bones. Jeg fik bare hul igennem med standup, fortæller han.

Anders Matthesen begyndte at rappe som 12-årig under navnet DJ And. Mellem numrene lavede han længere og længere sekvenser og blev opfordret til at deltage i DM i standup.

Han kom på andenpladsen og begyndte at optræde på comedyklubber rundt om i landet og præsenterede siden sit første onemanshow, "Fra ende til Anden", i 1998.

Det helt store gennembrud kom, da han lavede sketcher til DR's "Børneradio" og udgav pladen "Hva' snakker du om?" med en række af indslagene.

Siden har han lavet adskillige anmelderroste shows, udgivet rapplader, lavet julekalenderen "Jul på Vesterbro" og filmatiseret sine "Ternet Ninja"-bøger og fortællingen om "Terkel i knibe".

Og det er blot et beskedent udpluk af den 45-årige multikunstners omfangsrige repertoire.

Der er ikke langt fra komikken til dramatikken.

I 2004 debuterede Anders Matthesen på de skrå brædder, da han portrætterede rejsekongen Simon Spies i musicalopsætningen "Simon: Spies, Skæg og Ballade".

Et par år senere spillefilmsdebuterede han i dramaet "Rene hjerter". I 2009 udkom filmen "Sorte kugler", som han selv havde både skrevet, instrueret og medvirket i.

I 2011 portrætterede han endnu et folkeklenodie som sidstnævnte i teaterstykket "Kjeld og Dirch: En kærlighedshistorie". Og forrige år indtog han en af de bærende roller i filmen "De frivillige".

Det har alt sammen balanceret mellem komikken og dramatikken.

I "Marco Effekten" er der første gang ingen genremæssig slinger.

- Jeg er supertaknemlig over at være med og megaspændt, fordi det begynder at minde om noget af det, jeg længe har ønsket mig at få lov at lave, hvor der ikke er nogen tvivl om, om det er komik eller ej. Og det tændte mig meget - det er første gang, at jeg har fået lov at spille et rigtigt dumt svin, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Jeg har ikke spor imod at være sjov. Men jeg kan også godt mærke, at når jeg møder nogle i byen, og de siger et eller andet til mig, og jeg svarer "god weekend", så griner de. Og sådan synes jeg ikke, jeg er som person, siger han.

- Jeg kan godt lide at lave sjov, men jeg kan mindst lige så godt lide at snakke alvorligt og lave alvorlige ting. Det har været noget, jeg ikke har fået ud af kroppen. Og det har været vigtigere end at være med i hver anden morsomme film.

Når Anders Matthesen siger, at han har fået lov til at være med, betyder det, at han har været igennem en castingproces. Han prøvede på flere roller og fik den som Teis Snap, som markerer en ny farve på paletten – menneskets mørke.

- Jeg har været til mange castinger i mit liv og har fået rådet om at gå derind og give mit bud og så glemme alt om det igen. Det er også den attitude, jeg går ind med. Jeg tænker med vilje, at det nok ikke bliver til noget for ikke at blive for skuffet, siger han.

- Det er ikke mange forundt at leve af sin lidenskab. Det er vanvittigt, lykkeligt og privilegeret. Og det er derfor, man skal prøve at forholde sig ydmygt til det. Det gælder hver gang. Og når der er noget, man ikke får, så må man bare sige: "Nå, jeg kan ikke få hele lortet".

Men det lykkedes denne gang. Og Anders Matthesen er ikke det eneste nye ansigt i "Marco Effekten".

Nordisk Film har købt rettighederne til de resterende filmatiseringer og har skiftet holdet ud fra Zentropas fire første filmatiseringer.

Ulrich Thomsen har overtaget rollen som vicekriminalkommissær Carl Mørck fra Nikolaj Lie Kaas.

Zaki Youssef er makkeren Assad, som hidtil blev spillet af den svenske superstjerne Fares Fares, mens Sofie Torp er sekretæren Rose efter Johanne Louise Schmidt.

- Jeg tror, at vi alle sammen lidt har røven i klaskehøjde her, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Jeg har ikke lige så meget på spil, for jeg er jo ikke bærende for filmen og skal ikke måles og vejes op mod arvesølvet. Til gengæld er der så nogle andre øjne, der retter sig mod mig. Om jeg nu kan spille ordentligt, eller om det bliver for fjollet, siger han.

- Nu har jeg afleveret mit bud. Bliver det fundet for let, og man sidder og er ved at grine sin røv i laser, og man slet ikke kan abstrahere fra det, jamen så kan det være, at det ikke kan lade sig gøre.

Det er et års tid siden, at "Marco Effekten" blev færdigindspillet i Prag og København efter en udsættelse grundet coronapandemien, som satte en midlertidig stopper for optagelserne.

Anders Matthesen har spenderet meget af sin tid i familiens kælder, hvor han har nørklet med musik, færdiggjort efterfølgeren til "Ternet Ninja", som får premiere i sensommeren, og så har han skrevet løs.

Der er ikke kommet en eneste joke ned på papiret, fortæller Anders Matthesen. Men skriblerierne har udmundet sig i den komiske coachingbog "Livsstil er en livsstil", der udkommer til efteråret.

- Jeg ved ikke, hvad fremtiden byder på, andet end at jeg sikkert skal lave et show igen på et tidspunkt. Jeg lader lysten bestemme. Men jeg har lært at blive lidt mere strategisk og sætte tingene lidt mere i system, men ikke som et skoleskema, for jeg giver mig selv lov til at være der, hvor jeg har hul igennem, fortæller Anders Matthesen.

- Det var ikke noget problem at lave fem ting ad gangen, da jeg var i 20'erne. Der sad jeg bare oppe om natten. Det kan du ikke, når du har tre unger og en kone. Så kan du ikke komme og sige: "Nu tager jeg til Prag og laver film. Og når jeg kommer hjem, vil jeg i øvrigt pissegerne til Malk de Koijn-koncert, være med i en podcast og lave open mic-aften hver onsdag". Det går ikke. Eller det går ikke med det liv, jeg har. Og det er måske noget, man kunne savne lidt. Men det er sådan, det er.

- Jeg tror måske, at man med alderen bliver lidt bedre til at håndtere det. "Du skal ikke være sjov lige nu. Men du kommer ud næste år. Så nu må du lige gå ind og tage opvasken og slappe lidt af". Det kunne jeg ikke, da jeg var yngre. Der kunne jeg simpelthen ikke sove, hvis ikke jeg kom ud med det.

Hver ting til sin tid, fortæller han.

- Jeg kan godt lide, at der er forskellige gryder i kog, som selvfølgelig har lidt med hinanden at gøre. Jeg kommer nok ikke til at lave en donutshop på Gammel Kongevej. Det skal helst have et eller andet at gøre med at mærke det, der kommer tilbage fra folk, siger han.

- Jeg kan i virkeligheden godt lide at høre folk, hvad end de griner eller græder - når man giver dem en kildetur på den ene eller anden måde.

"Marco Effekten" kan ses i biograferne landet over.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Et par på den røde løber
Kendte

Medie-milliardær skilt

To mænd i sort med massive håndvåben
Film og TV

Men in Black 25 år:

10 ting du ikke vidste

et ungt par kysser
Kendte

Christopher og Cecilie fejrer 8-års-dag

Nyheder

Venstrekvinde bliver Inger Støjbergs næstformand

Et skib brækket i to
Krimi

Vild storm knækker kæmpeskib midtover

to cykelryttere på vejen
Sport

Magnus Cort: En dag jeg aldrig glemmer

politikere smiler
Nyheder

Stærke reaktioner på Radikales nej til vurdering

Tina Kund
Kendte

Forsidefruen sælger ud

By-billede af Hamburg
Nyheder

Krise i Hamburg:

Vil rationere varmt vand

Janni og Karsten Ree
Kendte

Sjove klip:

Danmarks morsomste milliardær

Mennesker på strand
Nyheder

Weekend-vejret:

Varmen vender tilbage

Billede fra touren
Krimi

Tour-fans vil fjerne afspærringer

Under kunstnernavnet Aura gemmer der sig 37-årige Maria Louise Joensen.
Kendte

Aura: Kærligheden holder os gående

SAS logo
Nyheder

SAS: Kæmper for overlevelse

Borgmesteren i Odesa, Hennadij Trukhanov
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til lørdag i Ukraine

pengestak
Nyheder

Nye tal: Vi får mindre for pengene

 Ibi Støving.
Kendte

Ibi: En pligt at hjælpe andre

en haj svømmer rundt
Krimi

Lille pige mister sit ben efter hajangreb

En cykelrytter knokler derudaf
Sport

Belgier vinder i våd Tour-folkefest

En cykelrytter knokler derudaf
Sport

Ellevilde danskere blev skreget frem af publikum

Smadret bil
Krimi

Ulykke:

To biler i voldsomt frontalt sammenstød

En rød bil ved et sommerhus
Biler

Kør-selv-ferie?

Sådan gør du bilen klar

SAS-skilt i lufthavn
Rejser

Håb forude i SAS-konflikten

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Overrasker alle:

Her er Thulesen

Dahls nye job

Efterlysningsplakat af Ruja Ignatova
Krimi

FBI sætter bulgarsk kvinde på liste over mest eftersøgte

fyldt indkøbskurv
Nyheder

Nye tal: Så meget falder din realløn

person i tandlægestol
Nyheder

Nu bliver tandlægen gratis

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsminister frikender sig selv: Afviser advokatundersøgelse

fingre på tastatur
Nyheder

Forbudt at spørge til alder under jobsøgning

Anders Breinholt og Anders Lund Madsen
Kendte

Breinholt afslører job-nyt:

Tilbage til Anders Lund Madsen

Christopher
Kendte

Scorer millioner

Inger Støjberg
Nyheder

Støjbergs parti klar til Folketinget

Tour-ryttere
Nyheder

DMI varsler aftenregn over Tour de France-rytterne

Sundhed

Kendiskokken Umut:

Køb terapi i stedet for øl

Erdogan
Nyheder

Nato:

Erdogan truer igen

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang: Stenrig

WHO-chef Hans Kluge
Nyheder

WHO: Smittebølge på vej

Sonny BArger
Nyheder

Top-rocker: Lavede selv døds-annoncen

Frank Arnesen
Sport

Frank Arnesen sygemeldt

Peder Hvelplund
Nyheder

Enhedslisten:

Freder Mette Frederiksen

Sara Hjort Ditlevsen
Kendte

Skøn baby: Skuespiller er blevet mor igen

Mand drikker dåsesodavand
Nyheder

Se billederne:

Nøgenløb i Roskilde

Nyheder

Kommission slår fast:

Mogens Jensen løj 

Skilt Retten i Glostrup
Krimi

Drab på gravid kvinde:

Skal mentalundersøges

En smuk middelaldrende kvinde
Kendte

60-årige Søs Fenger: Giv mig en mand

En varmepumpe med en fjernbetjening
Livsstil

Alle vil have varmepumper

En mand med skæg
Kendte

Anders W. Berthelsen uigenkendelig: Se ham som Bamse

Et smukt gods
Helt vildt

Bliv godsejer på Fyn

Politimænd i New York
Krimi

20-årig med barnevogn skudt på åben gade

En flok cykelryttere på en scene
Sport

Politiet ransager Tour de France-holds hotel

Et par på den røde løber
Kendte

Kagekendis single igen

Sommerhuse i grønne områder
Nyheder

Ingen vej udenom:

Boligpriser vil falde

Underholdning

Sarah Grünewald får ny mand på scenen

en mand i bar overkrop på en hest
Nyheder

Putin: Nøgne G7-ledere lyder som et frastødende syn

nogle mink i bur
Nyheder

OVERBLIK: Alt om minksagen

Redningskøretøjer
Krimi

16-årig dreng mister livet i bilulykke i Silkeborg

et udbrændt shoppingcenter
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til torsdag i Ukraine-konflikten

R. Kelly
Nyheder

Superstjerne skal 30 år i fængsel

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl overvejer Støjberg

Blomsterhav ved gerningssted
Nyheder

Norsk politi:

Flere var involveret

i masseskyderi

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl færdig i DF

Hertuginde Meghan
Kongelige

Meghan i ny familiefight

Bodil Jørgensen
Kendte

Nyt job til Bodil Jørgensen

Sport

Tour-vinders hold ramt af corona

Lottokuponer
Nyheder

Nybagt millionær:

Nu skal konen have

ny rollator

mand kigger i mikroskop
Sundhed

Ny dansk metode: 
Kan forudsige

risiko for kræft

palme set fra altan
Rejser

Her er de billigste

feriemål i år 

mand kigger
Kendte

Bjarne Riis blev

ikke inviteret:

- That's life 

politibil med påskriften politi
Krimi

59-årig mister livet

efter trafikulykke

skilt foran subway restaurant
Nyheder

Vanvid: Dræbte ansat

på grund af for meget

mayonnaise

kassebånd i supermarked
Nyheder

Det bliver endnu

dyrere at handle 

kvinde på paddle board
Livsstil

Livreddere advarer:

Det kan være farligt

kvinde taler
Nyheder

Rasende Trump

greb efter rat i bil 

myg sidder på hud
Sundhed

Myggebårne sygdomme

nærmer sig Danmark

fly i lufthavnen
Nyheder

SAS-strejke afblæst:

Forhandlingerne

fortsætter

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen:

Forventer voldsom kritik

haleror med SAS logo
Nyheder

SAS-krise: Kan ramme 30.000 kunder om dagen

Ghislaine Maxwell
Nyheder

Ghislaine Maxwell: 20 års fængsel i Epstein-sag

udrykningskøretøjer
Nyheder

30-årig død:

Fik pæl gennem brystet

Frank Hvam
Kendte

Frank Hvam:

Overskud på 3,5 millioner