Anders Fogh kræver taskforce til oprydning i Letlands banker
Anders Fogh Rasmussen mener, at en international arbejdsgruppe skal hjælpe med at rydde op i banksektoren i Letland. Foto: Brendan Smialowski/AFP
Flere banker i Letland beskyldes for at foretage hvidvaskning, og Anders Fogh ønsker eksperters granskning.

Anders Fogh Rasmussen ønsker en international arbejdsgruppe nedsat til at hjælpe landet med at rydde op i Letlands plagede banksektor.

Det skriver den tidligere statsminister og Nato-generaldirektør, som i dag er næstformand i bestyrelsen i den lettiske bank Norvik, i et brev til premierminister Maris Kucinskis.

Bankerne i det baltiske land er den seneste tid blevet beskyldt for at stå bag hvidvaskning og bestikkelse.

Fogh ønsker en arbejdsgruppe med eksperter fra både Den Europæiske Centralbank (ECB) og USA's finansministerium.

Forslaget blev fremsendt med brevet til Kucinskis i sidste uge, og det amerikanske nyhedsbureau AP har tirsdag set det.

En af Letlands største banker er i år bukket under, efter at USA har sagt, at den havde "institutionaliseret hvidvaskning".

Anders Fogh Rasmussen fik tidligere i år jobbet som næstformand i Norviks bestyrelse.

Han kom hurtigt i fokus i internationale medier i forbindelse med en efterforskning af Letlands nationalbankdirektør.

Letland, som er medlem af både EU og Nato, er blevet centrum for internationale banker fra blandt andet Rusland og Ukraine, og USA har længe haft fokus på uregelmæssigheder i banksektoren.

USA's finansministerium sagde i februar, at den lettiske bank ABLV havde overført penge i strid med USA-sanktioner mod Nordkorea.

Den melding førte senere til, at ABLV måtte bukke under.

Anders Fogh Rasmussen skriver i sit brev til den lettiske premierminister, at rapporten fra finansministeriet i Washington har undermineret oprydningsprocessen i de lettiske banker.

Danskeren ønsker en gruppe med "5-10 frontfigurer" fra bankverdenen, som skal overvåge fremskridt og fremlægge offentligt tilgængelige rapporter til den lettiske regering.

/ritzau/AP