Anden er i høj kurs, når danskerne fejrer juleaften. I tre ud af fire hjem står der således andesteg på bordet. Det viser en analyse fra COOP Analyse, der sidste år satte sig for at undersøge, hvad danskerne foretrækker at spise og drikke juleaften.
Cirka 95 procent af danskerne fejrer juleaften, og af dem spiser hele 78 procent and, mens 65 procent (også) får flæskesteg. Kalkuner og gæs med hang til at leve kan ånde lettede op, idet de to typer af fjerkræ er helt nede på henholdsvis ni og seks procent.
Men kødet gør det ikke alene. Kartoflerne er også en klassiker på julebordet, og det gælder både de hvide, de brune og de knasende. 86 procent serverer hvide kartofler, mens 85 procent også får den brunede julevariant. Cirka halvdelen af danskerne (52 procent) får desuden kartoffelchips som tilbehør til maden.
Rødvin og varm kirsebærsauce
Hele 88 procent af de julefejrende danskere får risalamande til dessert, og her foretrækker tre ud af fire, at kirsebærsaucen skal være varm. 18 procent vælger den kolde variant, mens syv procent slet ikke spiser kirsebærsauce til risdesserten.
Når det kommer til de alkoholiske drikkevarer, er der ingen tvivl om favoritten. Hele 65 procent svarer, at de drikker rødvin til maden, mens øl og hvidvin kun foretrækkes af 16 og 15 procent.
Når mandelen er fundet, vælger 76 procent at danse om juletræet, mens 15 procent (formentlig primært børnefamilier) får besøg af julemanden.
Kilde: Coop Analyse oktober 2018.