Amputeret 104-årig kunne ikke få hjælp: Så tog sønnen affære

(Foto: Modelfoto: Shutterstock/Scanpix)

104-årige Aage Astrup laver selv sin mad. Men han skal have hjælp til indkøb, fordi han ikke selv kan få kørestolen op ad bakken, når han skal hjem. Hjælpen fra kommunen kom mandag.

En åndsfrisk, svagtseende og benamputeret 104-årig mand i kørestol og en søns læserbrev var, hvad der skulle til før Rebild Kommune fandt ud af, at håndteringen af kommunens klippekort-ordning for borgere med behov for hjemmehjælp nok ikke helt fungerede, som det var hensigten.

104-årige Aage Astrup slog til midt i august, da Rebild Kommune genindførte klippekortet, som kunne give ham den nødvendige hjælp til dagens gøremål - herunder indkøb. Men hjælpen kom mandag, da kommunen bevilgede ham en elektrisk motor til hans kørestol. 

Det skriver Nordjyske.

Aage Astrup måtte dog vente længe, inden han fik hjælp fra kommunen. 

Kommunen havde ved årsskiftet benyttet sig af chancen til at afskaffe klippekortet, som indtil da blev finansieret af staten. Men 1. januar blev det en del af bloktilskuddet - og så kunne det spares væk af kommunerne.

For 104-årige Aage Astrup var det en glædelig nyhed, da kommunen genindførte klippekortet, men det blev hurtigt op ad bakke. For selv om han kunne få kortet, så kunne han ikke få hjælpen.

Problemet var, at han gerne selv vil foretage sine indkøb af madvarer i den lokale brugs og ved bageren, men fra hjemmet på Hadsundvej i Terndrup går det ned ad bakke på udturen. Dermed går det op ad bakke, når den 190 centimeter høje tidligere kirurg skal skubbes hjem sammen med indkøbene.

Fordi turen hjem går op ad bakke må hjemmehjælperen ikke skubbe bag på. Det er for belastende. Det kan Aage Astrup og sønnen Niels godt forstå, men kommunen foreslog, at Aage Astrup kunne tage en taxi de cirka 300 meter der fra brugsen til hjemmet oppe ad bakken. Pris: 120 kroner.

Sønnens læserbrev

Sønnen Niels fik optaget et læserbrev i Fjordavisen, som dækker Rebild og omegn. Det ramte Fjordavisen.nu torsdag i sidste uge. Og så gik det stærkt.

Kommune og politikere mente, at der var fejl i sagsbehandlingen og mandag formiddag fik Aage Astrup monteret en el-motor på sin kørestol.

- Jeg har fået en elektrisk motor på min kørestol. Den fik jeg sat på her til formiddag, fortæller Aage Astrup, da Avisen.dk får fat i ham mandag ved middagstid.

- Jeg ser dårligt, men hjemmehjælperen trykker på knapperne og styrer. Hun skal slet ikke skubbe mig, tilføjer Aage Astrup.

Laver selv sin mad

Han glæder sig over, at han fremover ikke får problemer med at handle. Han laver nemlig selv sin mad og har køkkenet fuld af potter og pander.

- Sidst købte jeg kalvehjerter og lavede til flere dage. Jeg køber ind, når der er passende tilbud og fryser ned i portioner, fortæller han.

Han begyndte for alvor selv at lave med for 30 år siden. Her fik han som 75-årig et vikariat på Nakskov Sygehus, men maden på sygehuset var elendig, fortæller han.

- Så jeg begyndte selv at lave mad. Derfor har jeg en masse køkkenudstyr, siger han.

Aage Astrup fik amputeret det venstre ben for omkring tre år siden. Det skete efter han blev ramt af en blodprop.

Siden har han været afhængig af sin kørestol, som nu har fået en hjælpemotor, og en hjemmehjælper, der kan hjælpe med at handle.