Amnesty-top til kaffe hos USA-ambassadøren
Fødselsdag · Guantánamofangelejren fyldte fem år i går. Det markerede Amnsty International med en happening foran USA s ambassade i København. I silende regn afleverede de 15.000 underskrifter til ambasadøren, der kvitterede med en kop kaffe

Én ting er sikker. Fangerne i Guantánamo på Cuba fryser næppe nogensinde så meget, som de par håndfulde Amnesty International demonstranter der i går ved middagstid lagde sig ned på cykelstien over for den amerikanske ambassade på Østerbro i København. Iført orange Kansas-kedeldragter og med ringlende kæder om benene lå de i silende regn og forsøgte at give ambassadefolkene dårlig samvittighed over deres lederes behandling af fangerne i Guantánamo.

Omkring dem stod meddemonstranter med bannere, hvor de ironisk ønskede USA tillykke med fangelejrens femårs dag.

Desværre havde de været fraværende på demonstrationsskolen i den time, hvor læreren fortalte, at man skal huske at lave huller i bannerne, hvis man skal på gaden i halvstiv kuling.

På stikkerne

Demonstrationen begyndte 100 meter længere oppe af gaden ved Lille Triangel og sluttede med, at generaldirektøren for Amnesty International i Danmark, Lars Normann Jørgensen, afleverede mere end 15.000 underskrifter til USAs fungerende ambassadør på trappen foran ambassaden.

Derefter opløste den cirka 60 mand store delegation sig, mens generaldirektøren og to andre amnestyspidser blev inviteret ind i varmen for at forsøge at overbevise De Forenede Staters repræsentant i Danmark om at behandle krigsfanger ordentligt.

Fredelig demonstration

Med de seneste måneders demonstrationer på Nørrebro in mente, forløb demonstrationen fredsommeligt. Betjentene koncentrerede sig mere om ikke at spilde kaffe inde i deres transitvogne, end om ikke at få brosten i hovedet. Amnesty International var på stikkerne i går, og verdens eneste tilbageværende supermagt kunne notere sig lignende markeringer foran sine ambassader i blandt andet Tel Aviv, Tokyo og London.

Amnesty anslår, at USA s udenrigsministerium i de følgende dage skal tælle underskrifter mod deres Guantánamo-politik i hundredetusindetal.